NSA chip op printplaat

NSA overweegt het Internet of Things en medische devices te misbruiken

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 20 seconden

De NSA (National Security Agency) onderzoekt de mogelijkheden om meer inlichtingen te verzamelen – waaronder op het internet-aangesloten biomedische apparaten zoals pacemakers.

“We kijken naar deze mogelijkheden vanuit een  theoretisch oogpunt, met name in onderzoeksverband” legt Richard Ledgett, de NSA’s adjunct-directeur, op een conferentie over militaire technologie in Washington afgelopen vrijdag uit.

Biomedische apparaten kunnen een nieuwe bron van informatie voor de NSA zijn – “misschien een niche-achtige optie … een instrument in de gereedschapskist”, zei hij, maar hij voegde eraan toe dat er eenvoudigere manieren zijn om buitenlandse terroristen en buitenlandse inlichtingendiensten in de gaten te houden.

Op de vraag of het ‘internet of things’ (miljarden onderling verbonden apparaten) een nachtmerrie of een informatiebron voor de NSA is, antwoordde hij: “Beide.”

Wanneer de NSA op zoek is naar verschillende nieuwe apparaten om te exploiteren, moet de NSA haar beschikbare middelen goed inzetten. Doorgaans wordt er gericht op de ‘bad guys’  en de apparatuur die zij gebruiken. Dit is niet automatisch de meest populaire tech legt Ledgett uit.

Dat is ook de reden waarom de NSA niet in staat was om de FBI te helpen bij het kraken van de iPhone van de San Bernardino schutter. Het agentschap had namelijk niet geïnvesteerd in het exploiteren van dat specifieke model van de telefoon. “We targetten niet elke telefoon en elke variant van een telefoon.” zei hij.

De directeur van de National Intelligence gaf tijdens een hoorzitting van de Senaat aan dat onderling verbonden apparaten nuttig zouden kunnen zijn ‘voor de identificatie, bewaking, monitoring, location tracking en targeting van doelen of om de toegang tot netwerken of gebruikersgegevens te krijgen’.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past