NSA patch

NSA mag online spionage voortzetten volgens Amerikaanse Senaat

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 59 seconden

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ging vorige week akkoord met het verlengen van het online spionageprogramma van de NSA. Dit programma van de Amerikaanse veiligheidsdienst werd onlangs om onbekende redenen stopgezet, maar met de voorgestelde wet zou het spioneren weer opgestart en voortgezet mogen worden.

Wetsvoorstel

Het voorstel gaat nu langs president Donald Trump, die zijn handtekening moet zetten. De wet schrijft voor dat het de NSA toegestaan is om burgers en buitenlanders te bespioneren. Ook mag het programma PRISM, waarmee data van Amerikaanse techbedrijven gescand wordt, gebruikt blijven worden. Als Donald Trump zijn handtekening zet, wordt het programma met zes jaar verlengd.

Zorgen om privacy

Privacy-activisten maken zich logischerwijs zorgen om de privacy van gewone burgers. Volgens hen mag de NSA ook communicatie tussen gewone burgers onderscheppen, als daarin de naam van een verdachte genoemd wordt. Volgens de wet mag de NSA namelijk ook doorgaan met een programma, waarmee data verzameld wordt over verdachte personen. Daarbij gaat het niet alleen om communicatie van en naar die persoon, maar ook om gesprekken waarin alleen de naam van de verdachte genoemd wordt. De NSA mag volgens het voorstel ook communicatie onderscheppen van niet-Amerikaanse burgers die buiten de VS wonen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past