Standbeelden Noord Koreaanse Leiders

Noord-Korea zit achter WannaCry-aanval

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 0 seconde

Afgelopen mei verspreidde de ransomware WannaCry zich in razend tempo over de wereld. Honderdduizenden computers in ziekenhuizen, scholen, bedrijven en huizen werden aangetast. Computers werden versleuteld en de gebruiker zou zijn bestanden alleen terugkrijgen als losgeld betaald werd. Wanneer het losgeld betaald werd, kreeg de gebruiker in de meeste gevallen zijn bestanden niet terug. De ransomware maakte gebruik van een uitgelekte NSA-exploit, dat gebruikmaakte van een lek in Windows. In Nederland werd het bedrijf Q-Park getroffen. Een onderzoeker ontdekte een ‘killswitch‘, waardoor grotere schade voorkomen kon worden. De Verenigde Staten zegt er nu zeker van te zijn dat Noord-Korea achter de aanval zit. Ze laten dat weten via veiligheidsadviseur Thomas Bossert.

The Wall Street Journal

Bossert (homeland security en counterterrorism advisor) schrijft dit zelf in een artikel in The Wall Street Journal. Hij gaat niet in op welk bewijs de beschuldiging gebaseerd is, maar zegt dat eerder ook al het Verenigd Koninkrijk en Microsoft tot de conclusie kwamen dat Noord-Korea direct verantwoordelijk was voor de aanval. Ook beveiligingsbedrijven als BAE Systems, Symantec en Kaspersky legden de link met Noord-Korea. In juni publiceerde The Washington Post al een artikel waarin bekend gemaakt werd dat een intern NSA-rapport de aanval ook aan Noord-Korea toedichtte.

Maatregelen

Bossert schrijft dat de aanval zeer serieus wordt genomen. Verschillende kritieke afdelingen van ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk werden getroffen door de aanval, waardoor mensenlevens in gevaar zijn gekomen. Maatregelen zijn nodig volgens de VS en het land zou daarin het voortouw willen nemen. Bossert betoogt dat de wereld steeds meer verbonden is door middel van netwerken en computers en dat dat veel voordelen biedt. Maar dat partijen die kwaad willen dat steeds vaker via deze netwerken zullen doen. Hij roept op tot samenwerking: ‘zo mogelijk werken we samen met andere regeringen, partners en de commerciële sector.’ Maar hij zegt ook dat Amerika desnoods alleen te werk zal gaan om consequenties te verbinden aan deze acties.

President Trump

Volgens Bossert is de verandering die nodig is al gestart in het Witte Huis. President Trump heeft aangegeven dat hij meer modernisering wil op het gebied van digitale overheidssystemen, om de beveiliging te verbeteren. De verantwoordelijke hackers en regeringen worden opgespoord en worden sancties opgelegd. Ook worden alle kwetsbaarheden gedeeld met developers, zodat zij patches kunnen ontwikkelen. Naast druk vanwege het nucleaire programma van Noord-Korea, zal president Trump ook maximale druk gaan uitoefenen tegen cyberaanvallen vanuit Noord-Korea, zo zegt Bossert.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past