Noord Koreaanse leiders standbeelden

Noord-Korea stal met malware cryptomunten uit Zuid-Korea

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

In december werd bekend dat Noord-Korea door middel van hackaanvallen miljoenen in cryptomunten had gestolen uit Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo schreef toen dat het omgerekend om 70 miljoen euro zou gaan, maar dat waren slechts geruchten. Nu heeft de Zuid-Koreaanse regering voor het eerst zelf een indicatie gegeven van het gestolen bedrag. Het zou gaan om één miljard won, wat omgerekend 740.000 euro is.

E-mails met malware

Noord-Korea ontvreemdde de cryptomunten door het versturen van e-mails met malware. Hiermee kon ingebroken worden bij marktplaatsen voor cryptovaluta en hun klanten. Het ging om de handelsplaatsen Yapizon en Coinis. Bij een andere marktplaats, Bitthumb, werd van 36.000 gebruikers informatie gestolen. Volgens de Zuid-Koreaanse krant die in december verslag deed van de incidenten waren de bitcoins op het moment van stelen 5,9 miljoen euro waard, maar door de sterke stijging in waarde waren ze in december 70 miljoen euro waard.

Voorkomen van verdere hacks

De Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten werken eraan om toekomstige hacks van zulke marktplaatsen te voorkomen. In oktober 2017 werden al aanvallen op tien andere marktplaatsen afgeweerd door de Korea Internet Security Agency. De malware die gebruikt werd bij de diefstallen is volgens de inlichtingendiensten te vergelijken met hacks van Sony Pictures en de centrale bank van Bangladesh. Ook hiervan wordt vermoed dat Noord-Korea erachter zit.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past