New Orleans

Noodtoestand uitgeroepen in New Orleans na ransomware-uitbraak

Laatst bijgewerkt: 16 december 2019
Leestijd: 2 minuten, 3 seconden

Afgelopen vrijdag riep LaToya Cantrell, burgemeester van New Orleans, de noodtoestand uit in de Amerikaanse stad. Hoewel je bij een dergelijke maatregel zou kunnen denken aan een verwoestende storm of uit de hand gelopen rellen, was de aanleiding dit keer een ransomware-uitbraak. De computersystemen van verschillende overheidsinstellingen werden gegijzeld door cybercriminelen.

Terug naar pen en papier

Toen er ransomware werd ontdekt op de computers zijn alle systemen platgelegd. In een poging om de schade te beperken moesten alle computers worden losgekoppeld van het netwerk. Verder moesten ambtenaren wanneer mogelijk weer ouderwets pen en papier gebruiken om zaken bij te houden want ze mochten niet meer inloggen op hun computers.

De gemeente is verder wel gewoon bereikbaar per telefoon, evenals de hulpdiensten. Ook beveiligingscamera’s in de stad werken gewoon. Het lijkt erop dat de stad goed voorbereid was op een dergelijke aanval. Zo zouden medewerkers training hebben gehad in het werken zonder internetverbinding. Vooralsnog zijn er nog geen verstrekkende gevolgen van de aanval achterhaalt. Er is ook nog niet om een geldbedrag gevraagd door de hackers.

Steden steeds vaker slachtoffer

Het is zeker niet de eerste keer dat een Amerikaanse stad te maken krijgt met ransomware. Zo werden eerder dit jaar onder andere Jackson County (Georgia) en Pensacola (Florida) door een dergelijke aanval getroffen. Ook hebben steden regelmatig daadwerkelijk betaald om de toegang tot hun systemen terug te krijgen. Zo betaalde Lake City en Riviera Beach, beide in Florida, tonnen aan de cybercriminelen die hun computersystemen in gijzeling hielden.

Zelfs de staat Louisiana werd in november het slachtoffer van een ransomware-aanval waardoor de gouverneur de noodtoestand moest uitroepen. Overheden worden steeds vaker het doelwit van dergelijke aanvallen omdat ze vaak te weinig geld en mankracht hebben om zich hier tegen te wapenen.

Populaire methode

Een ransomware-aanval is een cyberaanval waarbij bestanden op je computer worden vergrendeld door een hacker. Hierdoor kun jij nergens meer bij, en kun je vaak ook geen gebruik meer maken van je apparaat. De hacker vraagt je vervolgens, vaak met Bitcoin, te betalen en belooft daarna je bestanden weer vrij te geven. Ransomware wordt steeds populairder onder cybercriminelen. Vorige maand kwam het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nog met een rapport waaruit bleek dat er het afgelopen jaar meerdere Nederlandse bedrijven het slachtoffer van ransomware-aanvallen zijn geworden. Ook ziekenhuizen en universiteiten werden dit jaar getroffen door dergelijke cyberaanvallen. Om de schade van een ransomware-aanval te beperken is het verstandig om regelmatig back-ups te maken en goede cybersecurity te hanteren.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen