iPhone 11 pro

Nieuwste iPhone blijkt nog altijd locatie bij te houden

Laatst bijgewerkt: 6 december 2019
Leestijd: 2 minuten, 7 seconden

Deze week is naar voren gekomen dat de nieuwste Apple iPhone, de iPhone 11 Pro, nog altijd je locatie bijhoudt. Dit gebeurt zelfs wanneer je voor elke app afzonderlijk hebt aangegeven dat je niet gevolgd wil worden. Het bedrijf heeft nu toegegeven dat dit gebeurt en zegt dat het komt door hun nieuw ultra-wideband technologie. Er zal een iOS update komen die dit probleem moet oplossen.

Mogelijk bug

Apple adverteerde eerder dit jaar nog met de slogan “What happens on your iPhone stays on your iPhone”. Helaas werd midden november door security journalist Brian Krebs ontdekt dat er een mogelijke tracking bug aanwezig was in de iPhone. Krebs kwam erachter dat de nieuwe iPhone van tracking gebruik maakte zelfs wanneer je in de instellingen had aangegeven dit niet te willen. Dit probleem is vervolgens gemeld bij Apple.

Wat gaat er mis?

Apple heeft aangegeven dat het probleem veroorzaakt wordt door een nieuwe technologie. De ultra-wideband technologie waarmee de nieuwe iPhones zijn uitgerust zou de boosdoener zijn. De technologie zorgt ervoor dat het apparaat andere soortgelijke apparaten in de omgeving kan detecteren. Dit is bijvoorbeeld handig om draadloos bestanden te delen zoals bij AirDrop.

Apple legt uit dat ze zich moeten houden aan regels in verschillende landen. IOS gebruikt de Location Services om erachter te komen of het apparaat zich in een land bevindt waar de ultra-wideband is toegestaan. Hiervoor maken ze gebruik van wifi-hotspots, satellieten en masten in de buurt.

Alleen op het apparaat zelf

Het controleren van de locatie voor het legaal gebruik van ultra-wideband gebeurt enkel en alleen op het apparaat zelf. Dit betekent dat Apple de informatie niet verzameld of opslaat. Er is dan ook geen bewijs gevonden dat zou suggereren dat de data naar externe servers wordt gestuurd. Het lijkt erop dat er dus ook geen gevaar is voor je online veiligheid en privacy. Dat neemt niet weg dat Apple niet eerder had kunnen reageren op de vragen van experts.

Wat nu?

Wanneer je deze vorm van locatie tracking wilt stoppen dan zul je dit uit moeten zetten in de setting. Op deze manier wordt er geen locatie data meer opgeslagen. Wanneer je specifieke apps wilt blokkeren zul je helaas moeten wachten op de update voor iOS. Apple geeft aan dat je in de toekomst ook aan zult kunnen geven dat je niet wil dat je locatie op deze manier wordt gecontroleerd. Toch zullen ze zich ook aan de internationale regels moeten houden. Hoe ze zowel aan die regels als de wens van de gebruiker willen gaan voldoen moeten we nog zien.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen