Netflix bord buiten gebouw

Netflix voorkomt cyberaanvallen met mensvriendelijke beveiligingssoftware

Laatst bijgewerkt: 10 december 2020
Leestijd: 1 minuut, 12 seconden

Netflix is druk bezig met de ontwikkeling van software om cyberaanvallen te voorkomen. Volgens het bedrijf zijn phishing en malware de grootste oorzaken van beveiligingsincidenten en datalekken. Netflix ontwikkelde hiervoor een webapplicatie. De Stethoscope-software die zij voor de app ontwikkelde verzamelt informatie over apparaten van medewerkers. Op basis van die informatie geeft de software aanbevelingen over het beveiligen.

Veiliger gebruik van systemen

Andrew White van Netflix merkt op dat Stethoscope-software mensen echt als mensen behandelt, in plaats van als radertje in een grote machine. “Als we medewerkers voorzien van gerichte, doeltreffende informatie en gebruiksvriendelijke tools, denken we dat we hun apparaten veiliger krijgen zonder het gebruik van hardhandig beleid”, aldus White. Netflix is er van overtuigd dat mensen productiever en effectiever zijn wanneer ze niet door buitensporige regels en processen worden gehinderd. De systemen, tools en procedures die ontworpen worden moet die vrijheid respecteren.

Medewerkers hebben de regie dankzij Stethoscope-software

Door de software aan te passen, krijgen medewerkers zelf weer meer de regie in handen, zonder daar mee de veiligheid in het geding te brengen. Zo wil Netflix dat medewerkers zelf aanpassingen kunnen maken, zonder dat daarvoor een helpdesk ingeschakeld hoeft te worden.

Diverse eigenschappen van het systeem krijgen een waarde van belangrijkheid meegegeven. Het gaat dan om eigenschappen als schijfversleuteling, automatische updates, firewall, schermvergrendeling, etc. Is er een update beschikbaar? In een duidelijk overzicht ziet de medewerker alle open zaken op een rijtje. De Stethoscope-software is via GitHub te downloaden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen