Nepnieuws in Facebookgroepen van protestbeweging ‘Gele hesjes’ zo’n vier miljoen keer gedeeld

Protestbeweging Gele Hesjes in Frankrijk

De non-profitorganisatie Avaaz deed de afgelopen vijf maanden onderzoek naar het delen van nepnieuws in Franse Facebookgroepen dat iets met de protestbeweging ‘Gele hesjes’ te maken had. In het onderzoek werden berichten meegenomen die door factchecking als onjuist werden beoordeeld. Er werden 37 video’s en 63 berichten met foto’s of tekst gedeeld. De video’s kregen samen 42 miljoen views. Voor berichten met foto’s en tekst kan geen totaal aantal views bepaald worden, omdat Facebook de views voor die berichten niet weergeeft.

Onjuiste berichten

In de Facebookgroepen werden bijvoorbeeld video’s gedeeld die al een maand vóór het ontstaan van de ‘Gele hesjes’-beweging ontstond waren opgenomen. Of er werden foto’s gedeeld van zwaar gewonde mensen, die afkomstig waren van andere protesten. Ook populair waren berichten, waarin werd beweerd dat nieuws over de gele hesjes verwijderd zou zijn.

In Nederland nog geen sprake van nepnieuws

Universitair docent van de Universiteit Leiden Peter Burger geeft aan nu.nl een reactie op het onderzoek van Avaaz. Burger is expert op het gebied van nepnieuws-onderzoek. Hij licht toe dat er in Frankrijk al een hoop ophef is geweest over onjuiste berichtgeving over de gele hesjes en het delen van nepnieuws in Facebookgroepen van de gele hesjes. Volgens hem is dat in Nederland nog niet aan de orde. In de Nederlandse Facebookgroepen ziet hij dit soort berichten nog niet voorbijkomen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen