Vrouw doet brief in brievenbus

Nepbrief over sleepwet in omgang

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 41 seconden

Op zo’n 20.000 adressen in Nederland is een nepbrief bezorgd, die de indruk wekt dat hij afkomstig is van de Rijksveiligheidsdienst. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) laat weten dat de brief niet echt is en dat de ‘Rijksveiligheidsdienst’ een verzonnen dienst is.

Afzender

De brief is verzonden door de actiegroep Bits of Freedom om de noodzaak van het afschaffen van de sleepwet meer aandacht te geven. In 2018 wordt er een referendum gehouden over de wet, maar het nieuwe kabinet heeft al laten weten de wet te willen doorvoeren onafhankelijk van de uitslag van het referendum.

Inhoud van de brief

In de brief staat dat de ontvangers een afspraak kunnen maken, zodat er een netwerk-relay geplaatst kan worden tussen het glasvezelnetwerk en de woning. Hiermee zouden de inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot het netwerk en kunnen gegevens afgetapt worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past