Politieagent

Nederlandse politie onderschept versleutelde berichten tussen criminelen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

De politie heeft live mee kunnen lezen met 258.000 berichten die tussen criminelen verstuurd werden. De criminelen dachten dat ze veilig konden communiceren door cryptofoons te gebruiken in combinatie met de app Ironchat, maar de politie wist toegang te krijgen tot de server waarmee de communicatie plaatsvond. De politie ontsleutelde de berichten en heeft nu zo’n 100 verdachten op het oog, die nog niet allemaal opgepakt zijn.

Server

De server is inmiddels offline gehaald en de twee eigenaren zijn opgepakt. De 46-jarige man uit Lingewaard en de 52-jarige man uit Boxtel worden verdacht van witwaspraktijken en deelname aan een criminele organisatie.

Naar aanleiding van de chatberichten deed de politie doorzoekingen op verschillende plekken in Nederland. Daarbij werden onder andere drugs, geld en automatische wapens gevonden. Veel van de verdachten zijn inmiddels opgepakt en de politie verwacht dat ze via de berichten informatie hebben gekregen over meer dan 100 zaken.

Vergeldingsactie voorkomen

De politie besloot afgelopen dinsdag in te grijpen toen uit de berichten bleek dat er een vergeldingsactie voorbereid werd onder de criminelen. Ze verdachten elkaar er namelijk van dat er informatie naar de politie gelekt was. Drie mannen uit Almelo en Enschede werden opgepakt bij die actie. Zij worden ook verdacht van drugshandel.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past