Printplaat met chips

Nederlandse overheid voerde cybercrime-oefening uit

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 45 seconden

De afgelopen dagen is met een grootschalige oefening getest hoe goed Nederland bestand is tegen een aanval via het internet. Zo’n aanval zou bijvoorbeeld het stroomnet plat kunnen leggen. Het nieuwe kabinet wil volgens het regeerakkoord tientallen miljoenen extra investeren in cybersecurity.

Samenwerking is goed

Volgens Patricia Zorko (plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) is uit de test gebleken dat de samenwerking tussen de overheid en organisaties goed is. Verschillende ministeries en zo’n zestig organisaties uit vitale sectoren deden mee aan de oefening. Er werd getest hoe goed Nederland bestand is tegen internationale aanvallen, zoals Wannacry en Petya eerder dit jaar.

Er is niet bekendgemaakt wat precies het resultaat is van de oefening. Twee jaar geleden werd een soortgelijke oefening uitgevoerd en toen werden de resultaten ook niet bekendgemaakt.  Wel zegt Patricia Zorko dat er een goede basisveiligheid is en dat het belangrijk is om regelmatig zulke oefeningen uit te blijven voeren.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past