Rechter tikt met hamer op tafel

Nederlandse internetoplichter veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2019
Leestijd: 1 minuut, 6 seconden

De rechtbank in Leeuwarden heeft een 37-jarige ICT-expert veroordeeld tot vier jaar cel. De man werd verdacht van grootschalige internetoplichting. Hij werd daarvoor in 2016 opgepakt en bekende vorige maand dat hij inderdaad schuldig is aan de oplichting waarvan hij verdacht werd. Van het geld dat hij verdiende kocht hij drugs en hij gebruikte het om te gokken. Er werden honderden aangiftes tegen hem gedaan.

Afschrikken

Met de opgelegde straf hoopt de rechtbank niet alleen deze oplichter te stoppen, maar ook andere internetoplichters af te schrikken. De rechtbank vindt dat cybercrime zeer serieus genomen moet worden. Cybercrime neemt steeds meer toe en het is eenvoudig op grote schaal uit te voeren. De rechter noemt de oplichtingspraktijken van de 37-jarige man professioneel en geraffineerd.

Oplichting

De man bouwde vanuit Leeuwarden en Sneek webwinkels voor bedrijven. Hij verborg daarin kwaadaardige software, waarmee hij de inloggegevens van zo’n 20.000 klanten kon verzamelen. Het ging daarbij om e-mailadressen en wachtwoorden.

Met die gegevens kon hij inloggen op de Facebookaccounts van de slachtoffers, waarmee hij de kans kreeg om zich te verdiepen in de levens van zijn slachtoffers. Vervolgens lichtte hij via Facebook vrienden en familie van hen op. Ook bestelde hij via bol.com producten op naam van anderen, die hij vervolgens weer doorverkocht. Het OM zegt dat de man daarmee zo’n 100.000 euro buit wist te maken.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past