Rotterdam Skyline

Nederlandse cybersecurity-academici vertrekken naar het buitenland

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

In vergelijking met andere Europese landen investeert Nederlands nauwelijks in academisch onderzoek naar cyber security. Drie bekende hoogleraren (Herbert Bos, Michel van Eeten en Bart Jacobs) schreven een open brief, waarin zij waarschuwen voor het vertrek van Nederlandse specialisten naar het buitenland. Vanuit het buitenland worden interessante aanbiedingen gedaan voor academici die daar onderzoek willen gaan doen naar digitale beveiliging. Duitsland investeert bijvoorbeeld tientallen miljoenen euro’s in onderzoek.

Reactie op regeerakkoord

De open brief is een reactie op de plannen van het nieuwe kabinet. Het nieuwe kabinet is wel van plan om meer te investeren in cyber security, maar dit geld gaat alleen naar bijvoorbeeld inlichtingen- en opsporingsdiensten en niet naar onderzoek. In hun open brief stellen de hoogleraren voor dat er budget moet komen voor universiteiten om meer vast onderzoekspersoneel aan te kunnen nemen. Daarnaast moet er geld komen voor experts die kunnen circuleren tussen universiteiten, de overheid en het bedrijfsleven.

Bedreiging voor de digitale veiligheid

De hoogleraren bepleiten dat het van groot belang is dat Nederland zichzelf blijft ontwikkelen op het gebied van cyber security. Door grootschalig gebruik van ICT kunnen besturen en sectoren als communicatie en vervoer kwetsbaar zijn voor aanvallen van buitenaf. Het is daarom belangrijk dat Nederland bij blijft op het hoogste kennisniveau en zichzelf kan beschermen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past