ABN Amro Uithangbord

Nederlandse banken zijn weer slachtoffer van DDoS-aanvallen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

De afgelopen week zijn een aantal banken in Nederland getroffen door DDoS-aanvallen. DDoS staat voor distributed denial-of-service en betekent dat er een grote hoeveelheid verkeer op een website afgevuurd wordt, waardoor de server overbelast kan raken en de website tijdelijk onbereikbaar is voor klanten. De afgelopen week zijn de ABN-Amro en de Rabobank het slachtoffer geworden van zulke aanvallen.

Donderdag en zondag

Afgelopen donderdag maakten beide banken bekend dat ze te maken hadden met DDoS-aanvallen, waardoor klanten geen gebruik konden maken van verschillende internetdiensten. Om 22.00 uur ’s avonds meldde de Rabobank dat de problemen als gevolg van de aanval weer verholpen waren. Zondag waren er opnieuw aanvallen op beide banken. Ook mobiel bankieren was toen niet of slecht bereikbaar. Om 2.00 uur ’s nachts waren de problemen verholpen.

Nationale aanpak

In april pleitten vijf internetdeskundigen voor een nationale aanpak van DD0S-aanvallen. Volgens hen werken bedrijven die met zulke aanvallen te maken krijgen op dit moment niet genoeg samen en is dat wel nodig om vitale sectoren in de toekomst te beschermen tegen digitale aanvallen. Ze willen dat bedrijven, zoals banken, informatie over DDoS-aanvallen gaan verzamelen en delen met elkaar. Dan zou het in de toekomst beter moeten lukken om dergelijke aanvallen te weren.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past