Uber kantoor

Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens leidt onderzoek naar lek in Uber

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 55 seconden

Privacytoezichthouders uit verschillende Europese landen zijn een werkgroep gestart om onderzoek te doen naar het datalek bij taxidienst Uber. De werkgroep staat onder leiding van de Nederlandse toezichthouder; de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP maakte dat gisteren bekend.

Datalek

De AP kreeg op 22 november een melding binnen van een datalek bij Uber. Het ging om een lek dat al in 2016 plaatsgevonden had. Daarbij waren gegevens, zoals namen, e-mailadressen en telefoonnummers van 57 miljoen accounts wereldwijd gestolen. Uber kocht de hackers af, zodat het lek een geheim zou blijven, maar dit kwam onlangs toch naar buiten. Woensdag werd bekend dat gegevens van 2,7 miljoen Britten op straat zijn komen te liggen. Om hoeveel Nederlandse accounts het gaat is nog niet bekendgemaakt.

Werkgroep

De werkgroep bestaat uit de toezichthouders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Duitsland, Italië en Spanje. Zij onderzoeken op nationaal niveau wat het lek heeft betekent voor de Ubergebruikers in hun land. Wanneer het onderzoek afgerond wordt is nog niet bekend en de werkgroep heeft niet de bevoegdheid om sancties op te leggen aan Uber. Uber heeft wel toegestemd om mee te werken aan het onderzoek.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past