Nederlanders maken zich zorgen over hun privacy

Website AP met bericht over nieuwe privacywet

Naar aanleiding van de Europese Dag van de Privacy heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vandaag een onderzoek naar de privacyzorgen van Nederlanders naar buiten gebracht. Hieruit blijkt dat 94% van de bevolking zich weleens zorgen maakt over de bescherming van zijn of haar persoonsgegevens. In veel gevallen heeft dit vooral betrekking op online gegevens.

Zorgen over online privacy

Veel mensen maken zich zorgen over de mogelijke misbruik van hun ID-kaart of kopieën daarvan. Daarnaast is er vrees voor misbruik van verschillende online gegevens, zoals de locaties van hun mobiele apparaten en hun zoekgedrag. In deze gevallen zijn mensen vooral bang dat online winkels, banken, verzekeraars en techbedrijven hun data in handen krijgen. Ook de angst dat onbevoegden toegang krijgen tot persoonlijke informatie en dat gegevens in de verkeerde handen vallen, is aanwezig. Van de ondervraagden is 6% onbezorgd over deze problemen. 62% maakt zich weinig zorgen, terwijl 32% zich veel of zeer veel zorgen maakt.

Weinig gebruik van privacyrechten

Een groot deel van de Nederlandse bevolking is dus bezig met zijn of haar privacy. Toch heeft maar 12% daadwerkelijk gebruikgemaakt van één of meerdere privacyrechten. De overige 88% zegt niet te weten hoe dit moet of vindt het niet belangrijk genoeg. Sommigen vinden het te veel gedoe. Sinds het ingaan van de nieuwe AVG-wet vorig jaar mei kan iedereen een privacyklacht bij de AP indienen. Dit wordt echter maar in 59% van de gevallen echt gedaan. 62% zegt eerst contact op te nemen met de desbetreffende organisatie. Ook blijkt dat sommige rechten bij meer dan de helft van de ondervraagden niet eens bekend waren. Dit was bijvoorbeeld het geval bij het recht op dataportabiliteit en het recht op menselijke blik bij besluiten. De AP doet vandaag op de Dag van de Privacy dan ook een oproep om zoveel mogelijk mensen zich bewust te maken van hun privacyrechten.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen