Foto website van Ministerie van justitie en veiligheid

Nederlanders maken zich meer zorgen om cyberdreiging

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Uit de Risico- en Crisisbarometer van voorjaar 2018 blijkt dat Nederlanders zich meer zorgen maken om digitale dreigingen. Tegelijkertijd zegt 71% van de ondervraagde Nederlanders niet voorbereid te zijn op cyberaanvallen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid naar aanleiding van het onderzoek dat uitgevoerd werd door het bureau Motivaction. Er werden 800 Nederlanders van vijftien jaar en ouder ondervraagd.

Voorbereid op cyberdreiging

Het percentage van de Nederlanders dat zegt voorbereid te zijn op cyberaanvallen doet dat over het algemeen door middel van firewalls en antivirussoftware. Dat is het geval bij 18% van de ondervraagden. Daarnaast zegt 4% regelmatig wachtwoorden te wijzigen en is 3% op zijn hoede op internet.

Zorgen

31% van de ondervraagden maakt zich zorgen over cyberdreigingen. Dat is een toename ten opzichte van metingen die in het voor- en najaar van 2017 gehouden werden. Voor het eerst staat het in de top drie van dreigingen waar Nederlanders zich het meeste zorgen over maken. De dreiging van terrorisme zou volgens de ondervraagden de grootste impact hebben op de samenleving.

Een derde van de Nederlanders maakt zich volgens de meting zorgen over nepnieuws. 71% zegt nepnieuws altijd of soms te herkennen en 66% zegt nieuws weleens op juistheid te controleren door de gebruikte bronnen te checken.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past