Centraal Bureau voor de Statistiek

Nederlanders beschermen hun gegevens op smartphone redelijk goed

Laatst bijgewerkt: 25 maart 2019
Leestijd: 1 minuut, 18 seconden

Uit een onderzoek over ICT-gebruik van het CBS blijkt dat het grootste deel van de Nederlanders toegang tot bepaalde gegevens beperkt of weigert bij het installeren van een app op hun smartphone. Het ging om twee derde van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 75 jaar oud.

Toegang tot gegevens beperken of weigeren

Bij het installeren van een app wordt er vaak gevraagd om toegang tot zaken als je locatie, foto’s, en contactpersonen. Wat sommige mensen niet weten is dat de meeste apps deze toegang niet nodig hebben om te functioneren. Je kunt deze apps dus toegang tot deze gegevens weigeren, zonder functionaliteiten in te leveren.

De cijfers

Uit het onderzoek bleek dat 12 procent van de smartphone-gebruikers niet wist dat je apps op deze wijze de toegang kunt beperken of weigeren. Dit was bij ouderen vaker het geval dan bij jongere smartphone-gebruikers. Ook bleek 3 procent van de mensen wel eens data kwijt te zijn geraakt door bijvoorbeeld een virus op hun telefoon.

Voornamelijk jongeren beperkte of weigerde regelmatig toegang tot persoonlijke gegevens. Ook was er een verschil meetbaar tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden, waarbij de hoogopgeleiden vaker maatregelen namen om hun privacy te beschermen. Verder was er geen significant verschil tussen mannen en vrouwen.

De rest van Europa

Met 68% van de bevolking die apps toegang weigert of limiteert bevindt Nederland zich in de top 5 van Europa. Alleen in Frankrijk, Duitsland, Zweden en Luxemburg is het percentage van de bevolking dat maatregelen neemt groter. Ook is het percentage van mensen dat data kwijtraken door malafide software, in vergelijking met andere Europese landen, erg klein.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past