Nederland vraagt Facebook vaker om gebruikersgegevens

Nederland vraagt Facebook vaker om gebruikersgegevens

De Nederlandse overheid doet steeds vaker een beroep op Facebook om gebruikersdata te overhandigen. Tussen juli en december 2019 klopten inlichtingen- en opsporingsdiensten 793 keer aan bij het Amerikaanse techbedrijf voor een dataverzoek. In 80 procent van de gevallen overhandigde Facebook de gevraagde data.

Dat blijkt uit de nieuwste editie van Transparency Report. Iedere zes maanden onthult Facebook het aantal dataverzoeken van alle landen wereldwijd.

Wereldwijde groei

Lange tijd deed Facebook geheimzinnig over het aantal dataverzoeken. Na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over grootschalige afluisterpraktijken door de Amerikaanse overheid, geven techbedrijven steeds meer openheid van zaken. Sinds 2013 publiceert het sociale netwerk ieder half jaar cijfes over het aantal dataverzoeken door nationale overheden en opsporingsdiensten.

De cijfers in de laatste editie laten zien dat er een duidelijke stijging is. In de tweede helft van 2019 ontving Facebook wereldwijd in totaal 140.875 verzoeken van nationale autoriteiten om gebruikersdata te overhandigen. Het gaat dan om zaken als (gebruikers)naam, aanmeldingsdatum, de tijd dat iemand actief is op het sociale netwerk in een bepaalde periode, geografische locatie, IP-adres of accountinhoud. In driekwart van de gevallen (74,4 procent) gaf het sociale netwerk van Mark Zuckerberg daar gehoor aan.

Zo’n 15.000 keer ging het om een zogeheten emergency request of spoedverzoek. In een dergelijke situatie hebben opsporingsdiensten geen tijd om een officiële, wettelijke procedure te starten voor een dataverzoek. Als de situatie ernstig of dreigend genoeg is, overhandigt Facebook vrijwillig deze informatie aan handhavingsinstanties.

Nederland

Nederlandse opsporingsdiensten deden tussen juli en december 2019 in totaal 793 keer een verzoek bij Facebook. In totaal wilden de diensten de gegevens hebben van 1.121 gebruikers of accounts. In 80 procent van de gevallen willigde het platform dit verzoek in. Alles bij elkaar opgeteld ontving Facebook 100 spoedverzoeken. Om wat voor soort gevallen dit ging laat Facebook in het midden, ze deelt alleen de aantallen verzoeken.

Als je naar het aantal verzoeken van Nederlandse instanties kijkt, zie je de laatste tijd een duidelijke groei. De piek ligt in de eerste helft van 2017, toen Facebook 804 dataverzoeken vanuit ons land ontving voor 1.359 accounts. Drie opeenvolgende semesters lang daalt het aantal verzoeken tot uiteindelijk 513. Vanaf 2019 dient ons land steeds meer verzoeken in voor gebruikersdata. In de eerste zes maanden ging het om 591 verzoeken, de tweede helft om 793.

Facebook transparantierapport 2H2019

In heel 2019 ontving Facebook ruim 269.000 dataverzoeken. Een jaar eerder lag dat aantal op bijna 215.000. Dat is omgerekend een stijging van 25 procent. Het aantal verzoeken vanuit ons land groeide van 1.178 in 2018 naar 1.384 afgelopen jaar, wat neerkomt op een toename van 17,5 procent.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen