Voorzittershamer op een sokkel

Nederland mag medeverdachte van botnetaanval uitleveren aan België

Laatst bijgewerkt: 29 september 2020
Leestijd: 3 minuten, 36 seconden

Een man die vermoedelijk betrokken is bij een grootschalige botnetaanval op een Belgische telecomprovider, mag worden uitgeleverd aan België. Volgens de rechter voldoet het Europees aanhoudingsbevel aan de regels die zijn geformuleerd in de Overleveringswet. Niets staat er dus in de weg om hem over te dragen aan de Belgische autoriteiten. Bij een eventuele veroordeling zal de man zijn straf uitzitten in Nederland.

Dat zegt de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank van Amsterdam in haar vonnis.

Nederlander wordt verdacht van botnetaanval op Belgische provider

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de rol van de verdachte bij de botnetaanval. Het Nederlands Openbaar Ministerie en justitiële autoriteit in België hebben hierover op 8 mei contact gehad via de e-mail. Om de uitlevering van de man te versnellen, stelde de onderzoeksrechter in de rechtbank van eerste aanleg (Limburg België) op 26 juni een Europees aanhoudingsbevel op.

De man in kwestie wordt ervan verdacht op 26 maart vanuit zijn woning in Nederland een georganiseerde en grootschalige botnetaanval te hebben uitgevoerd op de servers van een Belgische telecomprovider. De naam van de provider wordt nergens in het vonnis genoemd, maar is uiteraard wel bekend bij de rechtbank. Tevens wordt de man verdacht van het uitvoeren van een botnetaanval op de Nederlandse provider Vodafone.

In de uitspraak staat dat de verdachte “een beroep deed op derden voor de aanvallen”. Dat betekent dat hij niet de botmaster was die de botnetaanval aanstuurde, maar een ander de opdracht gaf om dit namens hem te doen. Dat maakt dat de Nederlandse man medeplichtig is aan het plegen van dit misdrijf.

Rechtbank stelt dat de verdachte uitgeleverd mag worden aan België

De advocaat van de verdachte ging in beroep tegen uitlevering aan België. Volgens hem voldoet de feitomschrijving in het Europees aanhoudingsbevel niet aan de eisen die zijn vastgelegd in artikel 2 van de Overleveringswet (OLW). Hij betoogde dat niet duidelijk is voor welk strafbaar feit de overlevering wordt aangevraagd. Ook de tijdsaanduiding, plaats en mate van betrokkenheid zijn volgens de advocaat niet goed omschreven. Tot slot vond hij het vreemd dat de botnetaanval op Vodafone wordt genoemd in het aanhoudingsbevel, omdat dit niets te maken heeft met het schenden van de Belgische rechtsorde.

Op 2 september behandelde de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank van Amsterdam de vordering van de advocaat. Vanwege het coronavirus woonde de verdachte de zitting bij via een televerbinding. Na behandeling concludeert de rechter dat het Europees aanhoudingsbevel wel degelijk voldoet aan de eisen van artikel 2 van de OLW en er dus geen weigeringsgronden aan de overlevering in de weg staan.

België geeft terugkeergarantie af, verdachte mag straf uitzitten in Nederland

De rechtbank stelt dat in het Europees aanhoudingsbevel staat dat de man verdacht wordt van informaticacriminaliteit. Dit is een misdrijf waar volgens Belgisch recht een maximumstraf van drie jaar voor staat. Ook is het volgens de rechtbank duidelijk dat de verdachte enkel wordt uitgeleverd voor de botnetaanval op de servers van een Belgische telecomprovider, en niet voor zijn aandeel bij de botnetaanval op Vodafone. De tijdsaanduiding, plaats en mate van betrokkenheid zijn volgens de rechter helder omschreven in het aanhoudingsbevel.

Dat het misdrijf geheel of gedeeltelijk is gepleegd op Nederlands grondgebied, staat uitlevering niet in de weg. De rechtbank van Amsterdam garandeert dat de verdachte zijn straf in Nederland mag uitzitten op het moment dat hij schuldig wordt bevonden volgens het Belgische rechtssysteem. De Belgische autoriteiten hebben hiervoor een zogeheten terugkeergarantie afgegeven. Wanneer de overlevering plaatsvindt, wordt nergens in het vonnis vermeld.

Wat is een botnetaanval?

Het woord botnet is een samenstelling van de woorden ‘robot’ en ‘netwerk’. Een botnet is een netwerk van computers die onderling met elkaar verbonden zijn doordat ze geïnfecteerd zijn met een botvirus (veelal zonder medeweten van de eigenaar). De beheerder van het botnet wordt ook wel botmaster of botnetbeheerder genoemd.

De botmaster stuurt de geïnfecteerde computers aan vanuit een centrale server, ook wel de command-and-control server genoemd. Hierdoor is hij in staat om alle computers tegelijkertijd dezelfde opdracht te laten uitvoeren. Een botnet wordt vaak gebruikt om servers te laten crashen door ze te overladen met verbindingsverzoeken. Dit noemen we ook wel een Distributed Denial of Service of DDoS-aanval genoemd.

Wil je weten waarvoor botnets nog meer worden ingezet en hoe je je computer kunt beschermen tegen een botvirus? Lees dan ons achtergrondartikel Botnet – Een modern leger op het internet.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen