Smartphone met Myspace logo op bureau met oortjes

Myspace verliest 12 jaar aan muziekbestanden door servermigratie

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2019
Leestijd: 1 minuut, 52 seconden

Door een servermigratie is het social media platform Myspace 12 jaar aan foto-, muziek- en videobestanden verloren. Hoewel deze servermigratie al enige tijd geleden heeft plaatsgevonden, geven veel mensen nu pas aan bestanden te zijn verloren. Mensen die informeerden naar de corrupt geraakte bestanden, kregen van Myspace te horen dat dit een fout is die is ontstaan door een servermigratie bij het verhuizen naar een nieuwe site. Het voorheen zeer populaire netwerk heeft nog geen mogelijke oplossingen aangedragen.

Myspace en muziek

Tussen 2005 en 2008 was Myspace het populairste social media-platform. In 2008 haalde Facebook het platform in. Myspace werd veel gebruikt door muzikanten om hun kunsten tentoon te stellen. Veel bekende muzikanten danken, in ieder geval ten dele, hun bekendheid aan het platform. Zo hielp het artiesten als Arctic Monkeys, Clavin Harris en Kate Nash om hun muziek onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

De zorg is nu dan ook dat er een stukje muziekgeschiedenis verloren is gegaan. Muzikanten deelden regelmatig demo’s en ruwe versies van hun liedjes op Myspace. Als mensen de muziek die ze hebben geplaatst nergens anders hebben opgeslagen, zou het zomaar kunnen dat deze data nu voor altijd verdwenen is. Op Reddit is te lezen hoeveel mensen liedjes die ze vroeger op Myspace hebben geplaatst nu kwijt zijn. Zo is er dus niet alleen een stukje muziekgeschiedenis verdwenen, maar zijn ook veel gebruikers bestanden van sentimentele waarde kwijt.

Maak Backups

Het incident is een goede wake-up call voor iedereen die ervan uitgaat dat alles wat ze op social media zetten, voor altijd bewaard blijft. Mocht je foto’s op Facebook of Instagram hebben geplaatst die je nergens anders hebt opgeslagen, dan moet je dus rekening houden met het feit dat je deze zomaar een keer kwijt kunt zijn. Het maken van een back-up van de gegevens die je wilt behouden kan dus nooit kwaad.

Speculaties

Niet iedereen is ervan overtuigd dat het gaat om een foutje. Zo zijn er ook beschuldigingen gemaakt aan het adres van Myspace dat ze deze grote hoeveelheid bestanden simpelweg niet wilden overzetten naar de nieuwe site omdat dit te veel moeite en geld zou kosten. Bij veel oud-gebruikers van het platform bestaat nog de hoop dat Myspace de bestanden toch ergens vandaan kan toveren.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past