Persoon met laptoptas

Ministerie waarschuwt voor reizen met laptop of telefoon naar bepaalde landen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 9 seconden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders die naar China reizen gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met het meenemen van apparaten waar data op staan. Deze waarschuwing zou volgens bronnen ook gelden voor de landen Rusland, Iran en Turkije. Volgens het ministerie bestaat het risico dat zulke apparaten leeggetrokken of overgenomen worden en het advies is dan ook om alleen te reizen met apparaten waar geen gevoelige informatie op staat.

Dreiging cybercriminaliteit

Sinds het aantreden van kabinet Rutte III wordt er veel aandacht besteed aan het voorkomen van cybercriminaliteit. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken concludeert in een onlangs gepubliceerde veiligheidsstrategie dat Nederland geconfronteerd wordt met uiteenlopende digitale aanvallen en dat bovendien de digitale weerbaarheid van Nederland achterloopt op de dreiging. In de strategie worden China en Rusland expliciet genoemd als risicolanden, maar Iran en Turkije niet.

Brief met instructie

Deze week vindt er een handelsmissie plaats, waarbij premier Rutte, vier bewindspersonen, en 165 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen afreizen naar China. De bedrijven en kennisinstellingen die meereizen kregen afgelopen week een brief met veiligheidsinstructies van het ministerie. Wat er in de brief stond is niet officieel bekendgemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst, maar een aantal ambtenaren die mee gaan op de reis deden anoniem hun verhaal aan De Volkskrant.

Volgens hen is de instructie veel uitgebreider en explicieter dan voor eerdere reizen. Ambtenaren die meereizen krijgen een nieuwe telefoon mee die extra beveiligd is en waar onnodige apps en documenten van verwijderd zijn. Gevoelige informatie wordt alleen op papier meegenomen in de koffer. Volgens de ambtenaren was dit drie jaar geleden op reizen naar China en Rusland nog niet het geval.

Expliciete adviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft in de brief aan meereizende ondernemers dat de Chinese overheid alle telefoons en computers die het land binnenkomen monitort, omdat het land alles te weten wil komen over ondernemers die het land in reizen en hun bedrijf. Er worden dertien tips gegeven die ervoor kunnen zorgen dat er geen gevoelige gegevens gestolen kunnen worden.

Zo wordt aangeraden om een lege laptop mee te nemen, waarop niet standaard gewerkt wordt, en er alleen informatie op te zetten die echt nodig is voor de reis. De laptop moet voorzien zijn van geupdate beveiligingssoftware, een wachtwoord en een versleutelde hardeschijf. Er wordt geadviseerd om de Nederlandse telefoon niet aan te zetten in China of in Nederland al een VPN-verbinding te installeren op de telefoon. Usb-sticks die de ondernemers van bedrijven krijgen worden het liefst niet gebruikt. Daarop kan bijvoorbeeld spyware staan.

De instructies zijn ook na deze specifieke handelsmissie van kracht en gelden ook voor andere landen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
1
Reacties
  1. Verbijsterend artikel. Wij blijven dan maar in Europa zolang het hier nog veilig is.
    Zijn Bovendien geen voorstander van deze verre vervuilende lange afstandsreizen.

    Wil je deze landen als toerist leren kennen is er niets beter dan de prachtige documentaires welke daarvan in veelvoud worden gemaakt.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past