Minister Grapperhaus

Minister Grapperhaus ziet af van wetsvoorstel voor het publiceren van beelden van verdachten door burgers

Laatst bijgewerkt: 4 februari 2019
Leestijd: 1 minuut, 14 seconden

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft bekendgemaakt dat er voorlopig geen wet komt die regelt dat particulieren camerabeelden van bijvoorbeeld inbraak of vernieling mogen publiceren op het internet. In 2011 werd voor het eerst een motie ingediend over dit onderwerp, waarin gevraagd werd om beleid, zodat burgers niet bang hoeven te zijn voor vervolging als ze camerabeelden van verdachten op internet zetten. In 2013 volgde een tweede motie, waarin opgeroepen werd om uit te zoeken hoe camerabeelden ingezet konden worden voor opsporing van verdachten, zonder de privacy van de verdachte te schaden.

Wetsvoorstel uit 2015

In 2015 werd een wetsvoorstel ingediend. Hierin stonden een aantal voorwaarden voor het publiceren van beelden door particulieren:

  • Er moest aangifte gedaan zijn bij de politie van het betreffende voorval
  • Beelden mochten alleen gepubliceerd worden in het geval van vernieling, diefstal of inbraak
  • De identiteit van de verdachte mocht niet bekend zijn
  • Andere personen dan de verdachte mochten niet herkenbaar in beeld zijn
  • Het delict zelf moest duidelijk zichtbaar in beeld gebracht zijn

Niet haalbaar

Na onderzoek bleek vooral het laatste punt vaak niet het geval te zijn en op die manier zou volgens Grapperhaus het voorstel maar in een heel beperkt aantal gevallen toepasbaar zijn.

Daarna werd onderzocht of het mogelijk was om het publiceren van beelden centraal te regelen, maar het College bescherming persoonsgegevens kwam tot de conclusie dat toezicht houden niet mogelijk was.

Na alle bezwaren aangehoord te hebben heeft minister Grapperhaus daarom besloten om geen vervolg te geven aan het wetsvoorstel.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past