Mining-malware voor cryptomunten neemt toe

Bitcoin munt

Uit een onderzoek van beveiligingsbedrijf Symantec blijkt dat steeds meer websites een nieuwe vorm van malware verspreiden. Daarbij wordt de computer van de gebruiker van de website gebruikt om cryptomunten te ‘minen’. Bij ‘mining’ wordt de processorkracht van de computer ingezet om nieuwe digitale munten, zoals bitcoin, te vinden.

Mining-malware

Hoe meer cryptomunten er in omloop zijn, hoe langer het duurt om nieuwe munten te ontdekken. De criminelen hebben met deze vorm van malware een manier ontwikkeld om sneller aan nieuwe munten te komen. Zodra het slachtoffer een met malware geïnfecteerde website bezoekt, wordt de malware geladen. De munten die gegenereerd worden, gaan naar de aanvaller, zonder dat het slachtoffer weet dat hij hieraan meewerkt.

Monero

Monero is net als bitcoin een cryptovaluta. Volgens het onderzoek van Symantec wordt miningsoftware vooral ingezet om naar deze munt te zoeken, omdat het zoeken daarvan relatief weinig computerkracht kost. De stijging van de waarde van Monero zorgde ook voor een toename in mining-malware. Ook zijn er meer apps die op de achtergrond naar cryptomunten zoeken. In 2016 waren er 26 apps met deze functie, terwijl dat er in 2017 al 35 waren.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
1
Reacties
Plaats een reactie
  1. Goed dat u dit artikel publiceert. Zal het ook niet nuttig zijn dat u de mensen informeert van Zodra zijn vermoeden hebben van misbruik en oplichting dat zij de politie kunnen verwittigen bij de speciale afdeling voor internetcriminaliteit

Een reactie plaatsen