Microsoft logo op kantoorgebouw

Microsoft Docs.com zoekfunctie geeft toegang tot gevoelige gegevens

Laatst bijgewerkt: 10 december 2020
Leestijd: 1 minuut, 8 seconden

Microsoft heeft de Docs.com zoekfunctie tijdelijk gesloten. Dit was een reactie op berichten van boze gebruikers die gevoelige gegevens hadden gevonden. Zo bleken zij toegang te hebben tot persoonsgegevens en creditcarddata. Inmiddels is de zoekfunctie weer beschikbaar.

Gebruikers bezorgd over gevonden persoonlijke gegevens

Dit weekend verschenen op Twitter verschillende meldingen over de problemen met de zoekfunctie van Docs.com. Het baarde hen zorgen dat zij via deze zoekfunctie veel persoonlijke gegevens konden vinden. Niet alleen persoonsgegevens en creditcarddata kwamen boven, maar ook wachtwoorden, rijbewijsnummers en social security-nummers. Volgens MSPowerusers hadden gebruikers daarnaast ook toegang tot documenten met betrekking tot scheidingen, leningen en investeringsportfolio’s.

Docs.com zoekfunctie tijdelijk offline

In een eerste snelle reactie op de meldingen, besloot Microsoft de Docs.com zoekfunctie te sluiten.  Dit gaf hen de gelegenheid om het probleem te bekijken en met een passende oplossing te komen. Onderzoek leidde niet tot het vinden van een beveiligingslek. Sterker nog, de problemen liggen ij de gebruikers zelf. Gebruikers die documenten op Docs.com bewaren realiseren zich niet dat zij daarmee standaard de inhoud van die documenten prijsgeven. Om je gegevens te beschermen zul je dus zelf moeten aangeven wie er toegang tot de informatie heeft.

Microsoft laat aan ZDNet weten dat zij gebruikers beter zullen gaan helpen wanneer zij per ongeluk documenten met gevoelige gegevens gepubliceerd hebben. De Docs.com zoekfunctie is weer gewoon beschikbaar.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen