Meta kan gebruikers tracken vanuit eigen apps

Gebruik bezoekt social media app op telefoon

Meta, het moederbedrijf van platforms als Facebook en Instagram, is in staat elke interactie tussen gebruikers en externe websites te monitoren. Zodra een gebruiker op een link klikt in de Facebook- of Instagram-app, worden zelfs wachtwoorden gemonitord.

Op die manier zijn de apps in staat het volledige doen en laten van gebruikers te volgen. Ook als die gebruikers tracking uizetten in de eigen browser. Dit blijkt uit een onderzoek van Felix Krause, een privacy-expert en ex-werknemer van Google.

Minder tracking door browsers

Verschillende browsers maken inmiddels minder gebruik van tracking dan in het verleden. Zo blokkeren Firefox en Safari al langer cookies van derde partijen. iOS, het besturingssysteem van de iPhone, heeft een algemene beveiliging tegen trackingcookies. Ook Google Chrome werkt inmiddels aan een systeem om trackers van sites als Facebook te vervangen.

De app van Meta zorgt ervoor dat niet de standaardbrowser van de gebruiker wordt geopend. In plaats daarvan maakt die, zonder het te weten, gebruik van een aangepaste browser waarover Facebook meer controle heeft. Op die manier omzeilen Facebook en Instagram het blokkeren van trackers.

Meta zegt in een reactie dat de link er slechts is om online diensten, zoals betalingen, en het tonen van gepersonaliseerde advertenties mogelijk te maken.

Wie de aangepaste link wil vermijden, kan links in de apps van Instagram en Facebook beter via een eigen veilige browser openen, door de URL te kopiëren.

Facebook en Instagram weten veel over gebruikers

Privacy-experts maken zich al lange tijd zorgen over de manier waarop netwerken als Facebook en Instagram informatie verzamelen en gebruiken. Enerzijds zijn dat gegevens die de gebruiker het bedrijf bewust verstrekt. Denk daarbij aan naam, e-mailadres, geboortedatum en eventueel het telefoonnummer. Maar er zijn ook gegevens die Facebook en Instagram verzamelen zonder dat je het in de gaten hebt.

De platformen weten bijvoorbeeld ook veel over de apparaten die je gebruikt. Bijvoorbeeld welk toestel de gebruiker heeft, welk besturingssysteem daar op draait en welke apps op het apparaat staan. Wil je meer lezen over wat deze platformen over je weten? Neem dan eens een kijkje bij onze artikelen ‘Wat weet Facebook over mij?‘ en ‘Wat weet Instagram over mij?‘.

ICT-journalist
Mels was ooit een whizzkid, zoals dat toen heette en werkte zelfs enige tijd als programmeur. Inmiddels is Mels al 22 jaar ICT-journalist met een speciale interesse in security.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen