Belgische vlag met Belgische stad op achtergrond

Meldpunt phishingsites in België

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

De Belgische overheid wil zich sterk maken tegen phishingsites. Om meer grip te krijgen op deze manier van cybercriminaliteit, komt de Belgische overheid met een meldpunt voor phishingsites. “Om te verhinderen dat phishingmails maandenlang slachtoffers maken gaat de overheid alle webadressen verzamelen die in de mails worden gebruikt”, aldus Koen Geens, minister van Justitie.

Phishingsites melden

Het ministerie van Justitie heeft een website opgericht waar links naar phishingsites kunnen worden gemeld. In eerste instantie zal de website beschikbaar zijn voor overheidsinstanties, onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties. Na enkele maanden kunnen ook particulieren de website gebruiken maken om links door te geven.

De doorgegeven websites zullen worden gescreend door een it-bedrijf. Er zijn geen uitspraken gedaan over welk it-bedrijf deze klus gaat uitvoeren. Geens: “En als een link kwaadaardig blijkt te zijn, zal de overheid die meteen laten blokkeren door de vier belangrijkste webbrowsers: Safari, Internet Explorer, Chrome en Firefox”.

Doel: minder slachtoffers phishing

Beveiligingsexperts van de Belgische federale overheid zijn alvast begonnen met rapporteren. Hiermee zijn al meer dan 52.000 verdachte links verzameld. Ook bijlagen van phishingmails zullen worden verzameld. Deze zal men analyseren en indien nodig doorgeven aan anti-virusbedrijven zodat zij deze kunnen blokkeren. Geens hoopt dat de website er voor zal zorgen dat minder mensen de dupe van phishing zullen zijn.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past