servers

Meeste illegale downloads staan op Amerikaanse en Nederlandse servers

Laatst bijgewerkt: 6 mei 2019
Leestijd: 1 minuut, 18 seconden

Ieder jaar publiceren de VS en de EU samen een lijst van de grootste illegale download websites. Hierbij kijken ze ook naar de servers waarop deze websites gehost zijn. Hoewel het grootste aantal van deze servers zich in de VS bevindt ( 33,9%), is Nederland het Europese land waar de meeste van deze websites op servers staan. 25,1% van het totale aantal websites dat illegale downloads aanbiedt staat op Nederlandse servers.

Wat voor websites

De websites die in dit onderzoek zijn meegenomen schenden regelmatig de auteursrechten. Hierbij moet je denken aan websites waar illegale torrents gedownload kunnen worden en websites waar illegaal materiaal kan worden gestreamd.

Hostingbedrijven

Het Nederlandse bedrijf Leaseweb host servers voor 13.6% van alle websites die illegale downloads aanbieden.  In totaal gaat het dan om 289 van dit soort websites. Hiermee is Leaseweb het bedrijf met de meeste websites met illegale torrents. Op de tweede plaats staat het Amerikaanse Amazon.com met 7,1 % van dit type websites.

Legaliteit

In principe is een hostingbedrijf niet verantwoordelijk voor de daden van deze websites, maar wanneer klachten hierover stelselmatig worden genegeerd zou een rechtbank zich hier toch over kunnen buigen. Toch is het ook dan nog maar zeer de vraag of deze hosting bedrijven hiervoor verantwoordelijk kunnen worden geacht. Het is uiteraard wel strafbaar om een website te maken en beheren voor het verspreiden van illegale downloads en streams.

Hoewel de VS en de EU vaak klagen over dit soort websites buiten hun grenzen, blijkt nu dus dat een groot deel van websites met illegale downloads zich bevinden op servers in de VS en de EU.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past