Meer agenten ontslagen wegens lekken gevoelige informatie aan criminelen

Meer agenten ontslagen wegens lekken gevoelige informatie aan criminelen

Laatst bijgewerkt: 17 juli 2020
Leestijd: 3 minuten, 14 seconden

In de afgelopen twee jaar zijn zestig agenten voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslagen voor het lekken of misbruiken van politie-informatie aan criminelen. Dat is bijna verdubbeling in slechts een paar jaar tijd. Een verklaring voor de enorme stijging heeft de politie niet.

Dat blijkt uit gegevens die in handen zijn van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Verdubbeling

Politieagenten die vertrouwelijke informatie doorspeelt aan criminelen is levensgevaarlijk en uitermate zorgelijk. Als boeven weten dat de politie hen op het spoor is of op het punt staat een inval te doen, dan hebben ze een enorme voorsprong. Ze kunnen dan snel hun boedeltje pakken en hun operatie elders voortzetten. Het onderzoek naar de criminelen begint dan weer van voor af aan. En ondertussen vallen er meer en meer slachtoffers.

In het bovenstaande geval hebben we het over zware criminaliteit. Als een agent bijvoorbeeld gegevens opvraagt om hun nieuwe buren te checken, maakt hij zich al schuldig aan misbruik. In dergelijke gevallen krijgen agenten veelal een berisping, een flinke tik op de vingers met de boodschap om dit niet nog een keer te doen. In het ergste geval wordt een agent op straat gezet.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat politieagenten die gevoelige informatie lekken een steeds groter probleem is. In 2016 waren er 18 gevallen waarin agenten berispt of ontslagen werden wegens het lekken of misbruiken van politie-informatie. In 2017 daalde dat naar 16. De laatste paar jaar zit dit type misdrijf weer in de lift. In 2018 registreerde de politie 28 gevallen, en in 2019 maar liefst 32 gevallen. Dat is een verdubbeling in slechts twee jaar tijd.

Meer onderzoek

Waarom agenten steeds vaker politie-informatie doorspelen aan criminelen, is onduidelijk. Wat in ieder geval duidelijk is dat de technologische ontwikkeling een grote rol daarbij speelt. Hierdoor ligt steeds meer informatie binnen handbereik voor agenten. De kans op misbruik is daardoor groter. De politie zegt de laatste jaren hier meer aandacht voor te hebben.

Jan Struijs, voorzitter van de Politiebond, zegt zich grote zorgen te maken. De Bond krijgt volgens hem steeds vaker melding dat politieagenten benaderd worden door criminelen om tegen betaling gevoelige informatie door te spelen. “Wat wij echt constateren is dat de georganiseerde misdaad heel actief is de laatste jaren op zwakke plekken in de organisaties en ook bij de politie. En die doen dat heel gericht, specifiek. Vaak via de digitale weg, maar ook gewoon in de sportschool of in het café”, aldus Struijs. Hij pleit er dan ook voor om meer onderzoek te doen naar dit fenomeen.

Privacy

Om meer te weten te komen over de verhalen achter de cijfers, zijn we aangewezen op rechtszaken. Of openhartige gesprekken met de daders. Journalisten die onderzoek doen naar dit soort praktijken, lopen vroeg of laat tegen een muur op. Als zij op basis van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) een verzoek indienen om omschrijvingen van ontslagzaken, krijgen zij nul op hun rekest. De politie beroept zich op de privacy van zijn medewerkers en verstrekt journalisten daarom geen informatie.

Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) vindt het onbegrijpelijk en doet een beroep op minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus dat de politie gehoor geeft aan het Wob-verzoek. “De Belastingdienst doet het, de douane doet het. Dus ik zou willen zeggen aan minister Grapperhaus: zorg ervoor dat de politie ook op deze wijze rapporteert. Het is niet leuk, maar het is zo ontzettend belangrijk dat we van deze integriteitsschandalen leren, zodat het voorkomen kan worden, zover dat gaat.”

Meer aandacht

De politie zegt tegenover RTL Nieuws dat ze meer zicht wil krijgen op gevallen waarin politie-informatie wordt verstrekt aan criminelen. Daarvoor laat de politie een systeem ontwikkelen dat “opmerkelijke bevragingen” door politieagenten signaleert. Als een agent dus een informatieverzoek indient over personen die helemaal niets met zijn werkzaamheden of takenpakket heeft te maken, valt hij dus door de mand. Ook gaat de politie meer aandacht besteden aan wat ze noemt ‘onwetend lekken’ of ‘slingeren van informatie’.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen