ambulance

Medisch Centrum Leeuwarden slachtoffer hackpoging

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2020
Leestijd: 1 minuut, 38 seconden

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is dinsdag slachtoffer geworden van een hackpoging. Nadat dit dinsdagavond werd ontdekt heeft het ziekenhuis hun interne netwerk afgesloten van de buitenwereld om schade te beperken. Momenteel wordt nog onderzocht of de cyberaanval schade heeft toegebracht aan de systemen van het MCL.

Gevolgen van de hackpoging

Door het interne systeem af te sluiten van de rest van de wereld kan er tijdelijk geen uitwisseling van gegevens met andere ziekenhuizen plaatsvinden. Ook kunnen patiënten op het moment niet bij hun elektronische patiëntendossier. Binnen het ziekenhuis kan het personeel hun werk wel gewoon voortzetten zoals altijd. Het lijkt erop dat de hackpoging geen langdurige gevolgen zal hebben.

Problemen Citrix-servers

Het MCL geeft op hun website aan dat zij Citrix-servers gebruikten voor hun communicatie met de buitenwereld. Na het nieuws van deze week dat in systemen van Citrix een beveiligingslek was gevonden, heeft het MCL stappen ondernomen. Toch lijkt het erop dat de hackpoging met deze systemen te maken heeft. Momenteel zijn veel instellingen in Nederland die gebruik maken van de Citrix service erg kwetsbaar. Hackers lijken gretig gebruik te maken van deze ingang in systemen en gebruiken deze zwakke plekken om bijvoorbeeld ransomware te installeren. Het lijkt erop dat Citrix pas op zijn vroegst op 20 januari met een update zal komen, dus tot die tijd lopen veel instellingen nog risico om slachtoffer te worden van een soortgelijke hack(poging).

Onderzoek

Het MCL is nog bezig met het onderzoeken van de cyberaanval. Tot zij meer uitsluitsel hebben zijn hun systemen afgesloten van de buitenwereld. Wel geven zij aan dat het er tot nu toe op lijkt  “dat het effect van de aanval zeer beperkt is geweest. Het onderzoek wordt nog verder afgerond. Er is tot nu toe echter geen enkele aanwijzing gevonden dat de aanval is doorgedrongen tot interne systemen van het MCL of patiëntgegevens.” Hoewel online communicatie met de buitenwereld in het ziekenhuis nu stilligt gaat de zorg voor patiënten ongehinderd door.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen