Match.com app open op smartphone

Match.com en Tinder-eigenaar aangeklaagd voor “catfishing”

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2020
Leestijd: 1 minuut, 51 seconden

Het bedrijf achter Tinder, Match.com, OKCupid en PlentyOfFish, Match Group Inc. is door de Amerikaanse FTC aangeklaagd. De FTC klaagt de Match Group aan vanwege het gebruik van nepprofielen in advertenties. Match gebruikt deze nepprofielen om mensen over te halen om een betaald abonnement te nemen op. Dit meldt The Wall Street Journal. In e-mailadvertenties zouden nepprofielen met fictieve gebruikers gebruikt zijn om potentiële abonnees over de streep te trekken. De FTC is van mening dat Match Group Inc. honderdduizenden gebruikers heeft misleid op deze manier.

Nepprofielen toonden zogenaamd interesse

Via e-mail zouden de advertenties zijn verspreid, waarin niet-bestaande profielen waren verwerkt die zogenaamd interesse zouden hebben in de potentiële gebruiker. Na het versturen van de e-mails zouden binnen 24 uur zo’n 500.000 abonnementen zijn afgesloten. Hiermee zou het bedrijf zich als het ware schuldig hebben gemaakt aan catfishing. Mensen kregen via hun gratis account deze nepberichten en moesten vervolgens een abonnement af sluiten om te kunnen reageren. Ook moest er betaald worden om de identiteit van het nepprofiel te kunnen zien.
Naar schatting 25 tot 30% van de gebruikers op Match.com zijn scammers. De scams die veelal worden uitgehaald zijn romance scams, phishing, frauduleuze advertenties en afpersing scams.

Tevens aanklacht voor blootstelling aan fraude

Naast de nepprofielen neemt de FTC het de Match Group kwalijk dat ze de gebruikers hebben blootgesteld aan frauderisico en misleiding. Match.com deed bijvoorbeeld valse niet-goed-geld-terug beloftes een “garanties” aan mensen die vervolgens hun geld niet terug kregen. Daarnaast werd het gebruikers extra moeilijk gemaakt om hun abonnement stop te zetten. Match.com heeft willens en wetens mensen bedrogen met nepberichten van scammers zo stelt de FTC.
Alleen al in 2018 waren de romance scams de meest voorkomende scams op de FTC’s fraude-lijst. De C”ommission’s Consumer Sentinel” klachtendatabase ontvang meer dan 21.000 meldingen van romance scams en mensen verloren daaraan in 2018 maar liefst 143 miljoen dollar.

Match Group Inc. gaat in de verdediging

Het bedrijf achter Tinder en Match.com geeft aan het niet eens te zijn met de beweringen van de FTC. Volgens hen zou de FTC de mails verkeerd hebben geïnterpreteerd en zouden de aantijgingen “belachelijk” zijn. Het bedrijf laat dan ook weten zich fel te gaan verdedigen in de rechtszaal.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen