HBO Logo op kantoorgebouw

Man aangeklaagd voor hacken en afpersen HBO

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 51 seconden

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft de Iraanse man Behzad Mesri aangeklaagd voor het afpersen van de betaalzender HBO. Bij een hack stal hij onder andere scripts van de serie Game of Thrones en toen HBO geen losgeld wilde betalen zette hij die online voor de aflevering uitgezonden werd.

Nog niet opgepakt

Behzad Mesri opereerde onder het synoniem Skote Vahshat. De man is aangeklaagd, maar nog niet opgepakt. Het vermoeden is dat hij nog in Iran is. Het Openbaar Ministerie zegt dat hij vroeger als hacker voor de Iraanse overheid werkte, maar dat hij nu onderdeel is van een hackersgroep genaamd Black Turk Hat.

Aangeklaagd

De man wordt aangeklaagd voor verschillende vormen van fraude en internetcrime, waarvoor hij tientallen jaren gevangenisstraf zou kunnen krijgen. Tussen mei en juli 2017 stal Mesri scripts van Game of Thrones, nog niet verschenen afleveringen van een aantal series, en informatie zoals contactgegevens en inloggegevens van socialmedia-accounts. Hij stuurde mails naar HBO, waarin hij een bedrag van 5 miljoen euro in bitcoin eiste. Hij maakte verschillende documenten openbaar.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past