CCleaner mobiele app

Malware kwam via CCleaner op 40 systemen terecht

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 55 seconden

Onlangs constateerde Piriform, de ontwikkelaar van de software CCleaner, dat een bepaalde versie van het programma malware bevatte. Het eerste deel van de backdoor verzamelde informatie over het systeem. Met het tweede deel konden geïnstalleerde programma’s en processen worden verstuurd. Hiermee zou later een geavanceerde aanval voorbereid kunnen worden. Nu blijkt dat veertig systemen van twaalf bedrijven de tweede set malware ontvangen hebben.

Server

Avast, het moederbedrijf van Piriform, kreeg de volledige gegevens van de server in handen, waarmee verbinding werd gemaakt als de malware geïnstalleerd werd. Hierdoor kon een gedetailleerde lijst gepubliceerd worden van de systemen die in aanraking zijn gekomen met de malware. De aanvallers richtten zich op grote techbedrijven en onder andere Sony, Intel, Samsung en Asus werden hier slachtoffer van. Avast heeft de meeste bedrijven op de hoogte gesteld en met de rest wordt nog geprobeerd contact op te nemen.

Statistieken

1,5 miljoen unieke computers maakten verbinding met de server van de aanvallers. In totaal vonden er meer dan 5,5 miljoen verbindingen plaats. Avast zegt in de toekomst met meer informatie te komen over het tweede deel van de malware.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past