Home - Nieuws (VPN en privacy) - Malafide software op overheidswebsites liet bezoekers cryptomunten minen

Malafide software op overheidswebsites liet bezoekers cryptomunten minen

hack cryptomuntenThe Register meldt dat ruim 4200 Britse en Amerikaanse websites getroffen zijn door malafide software. De software zorgde ervoor dat hackers door middel van de processorkracht van websitebezoekers cryptomunten konden minen. Dit werkte alleen op het moment dat de website openstaat. Zodra de bezoeker de website sloot, stopte het minen.

Nieuwe cryptomunten kunnen gevonden worden door de rekenkracht van computers in te zetten. Hoe meer cryptomunten er in omloop zijn, hoe meer rekenkracht er nodig is om nieuwe munten te vinden. Hackers vinden daarom manieren uit om de processorkracht van nietsvermoedende websitebezoekers over te nemen.

Browsealoud

De getroffen websites maakten gebruik van de plugin Browsealoud, die websiteteksten hardop voorleest voor mensen met een visuele beperking. In deze plugin werd code geïnjecteerd, waarmee de cryptomunt Monero gemijnd kon worden. Texthelp, het bedrijf dat Browsealoud ontwikkeld heeft, meldt dat de dienst tijdelijk offline is en dat het pas weer bruikbaar is als het probleem verholpen is. Volgens de woordvoerder van Texthelp zijn er geen gegevens van gebruikers op straat komen te liggen.

Overheidswebsites

Vooral overheidswebsites uit Groot-Brittanie en de Verenigde Staten werden getroffen door de malafide software. Onder deze websites bevonden zich bijvoorbeeld de websites van de Britse NHS en ICO en de websites van het Amerikaanse rechtssysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *