twitter op mobiel

Mailadressen en telefoonnummers zijn door Twitter gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties

Laatst bijgewerkt: 9 oktober 2019
Leestijd: 1 minuut, 1 seconde

De mailadressen en telefoonnummers die gebruikers van Twitter invulden voor de beveiliging van hun accounts zijn mogelijk gebruikt om gebruikers gerichte advertenties te laten zien op het platform. Twitter kwam daar zelf mee naar buiten en stelt dat dit onopzettelijk gebeurd is. Het is niet bekend hoeveel mensen direct geraakt zijn door deze fout.

Fout met marketinglijsten

Gericht adverteren verloopt normaal gesproken via een lijst met gegevens die bedrijven zelf hebben. Ze kunnen die lijst insturen naar Twitter en als er gegevens overeenkomen, krijgen die mensen gerichte advertenties te zien. Het ging mis toen een adverteerder zo’n marketinglijst uploadde en Twitter per ongeluk gegevens koppelde die door gebruikers voor beveiligingsdoeleinden opgegeven waren.

Facebook maakte dezelfde fout

Vorig jaar bleek dat Facebook gegevens op eenzelfde manier gebruikte als de fout die nu door Twitter gemaakt is. Het bedrijf kreeg daarop flink wat kritiek. Bij Facebook werden ook gegevens met adverteerders gedeeld die niet door de gebruiker zelf verstrekt waren, maar die via contacten alsnog aan het account gekoppeld werden.

Twitter biedt excuses aan voor de fout. Sinds 17 september worden gegevens die ingevuld zijn voor beveiligingsdoeleinden niet meer gebruikt voor advertenties. Daarnaast heeft het bedrijf stappen ondernomen om een dergelijke fout in de toekomst te voorkomen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen