Slot op laptop

Volledig versleuteld web steeds dichterbij

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 19 seconden

In 2016 is een goede basis gelegd voor een volledig versleuteld web, aldus Let’s Encrypt. Let’s Encrypt is een initiatief van de Internet Security Research Group (ISRG) en wordt gesteund door o.a. Akamai, Cisco, Mozilla en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

Let’s Encrypt wil volledig versleuteld web

Let’s Encrypt heeft als doel dat het web volledig versleuteld zal zijn. Dit willen ze bereiken door de uitgifte en installatie van SSL-certificaten te vergemakkelijken. Het initiatief werd ruim een jaar geleden gelanceerd. Sinds die tijd zijn er door Let’s Encrypt al meer dan 21 miljoen certificaten uitgegeven. Deze certificaten worden gebruikt om het verkeer van en naar ongeveer 24 miljoen websites te versleutelen.

Erkenning SSL-certificaten

Om er voor te zorgen dat de uitgegeven SSL-certificaten door browsers worden herkend, is het nodig dat het rootcertificaat van Let’s Encrypt door grote rootprogramma’s wordt geaccepteerd. Begin vorig jaar was dit nog niet het geval. Inmizzels hebben Apple, Google en Mozilla het certificaat goedgekeurd. Josh Aas, directeur van ISRG kondigt tevens aan dat het rootcertificaat op korte termijn door nog een groot rootprogramma zal worden geaccepteerd. “Dit zijn belangrijke stappen om als een onafhankelijke certificaatautoriteit te kunnen werken”, aldus Aas.

Steeds meer versleutelde websites

Nu de basis is gelegd, verwacht Aas in 2017 een grote groei. Het aantal hostingproviders dat hun klanten eenvoudig https laat inschakelen groeit snel. Ook zijn er steeds meer grote browsers die gebruikers waarschuwen wanneer zij een onversleutelde http-website bezoeken. Dit stimuleert website eigenaren om de veiligheid van hun website op orde te brengen en brengt een volledig versleuteld web een stap dichterbij.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past