Facebook Messenger App

Let op nepbericht Facebook Messenger!

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 13 seconden

Er gaat een verdacht bericht rond op Facebook Messenger. Dit bericht bestaat uit een YouTube-link met twee verwonderde Emoji’s gevolgd door jouw naam. De link achter het filmpje leidt naar ‘ucarecdn.com’. Mocht je dit bericht ontvangen van een van jouw vrienden open dit dan niet!

Wat gebeurt er als ik op het linkje klik?

Facebook bericht
Het linkje leidt naar ‘ucarecdn.com’, dit is een website die Malware verspreidt. Het gaat hier specifiek om een ‘browser hijack’ virus. Wanneer je dus per ongeluk tóch op het linkje klikt wordt dit virus geïnstalleerd. Vervolgens kan het zo zijn dat jouw browser de hele tijd nieuwe tabbladen opent en verschillende websites bezoekt. Het kan daarnaast zo zijn dat je browser allemaal processen uitvoert in de achtergrond zonder dat jij het doorhebt. Hierdoor kan je internet of computer langzaam worden.

Wat moet ik doen als ik op het linkje geklikt heb?

Als het virus eenmaal op je apparaat geïnstalleerd is, is het erg lastig om dit ervan af te krijgen. Hier geldt het gezegde: ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Mocht je toch geïnfecteerd raken dan zijn er momenteel wel oplossingen beschikbaar. Het eerste wat je moet proberen is het verwijderen van het virus. Goede virusscanners kunnen dit virus ontdekken en verwijderen.

Mocht dit niet werken, dan zal je gebruik moeten maken van een back-up van je apparaat. Hierbij moet je herstellen naar een back-up vóór de datum waarop je het bericht hebt geopend.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past