Intel kantoor logo

Lek in processors treft bijna alle computers ter wereld

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

Beveiligingsexperts van de Oostenrijkse universiteit in Graz hebben twee grote lekken in processors gevonden. Het ene lek wordt Meltdown genoemd en treft processors van Intel. De andere beveiligingsfout heet Spectre en treft zowel processors van Intel, als sommige chips van AMD en ARM. Meltdown werd in november ontdekt, maar kwam deze week weer in het nieuws, omdat de oplossing voor het lek computers langzamer zou maken. Volgens Intel is hier voor de consument echter nauwelijks wat van te merken.

Getroffen processors en apparaten

Door beide bugs zouden hackers toegang kunnen krijgen tot het kernelgeheugen van een computer, waarin wachtwoorden en andere gevoelige informatie bewaard wordt. De kwetsbaarheid werd ook gevonden in processors uit 2011 en zou zelfs processors uit 1995 kunnen treffen. Door Spectre lopen ook smartphones en andere slimme apparaten risico en de lekken kunnen voorkomen in alle besturingssystemen.

Oplossingen

De kwetsbaarheden zijn op te lossen door middel van een software-update en Intel is inmiddels begonnen met het uitgeven van deze updates. Volgens Daniel Gruss, één van de ontdekkers van Meltdown, zal Meltdown op korte termijn meer problemen veroorzaken. Maar voor Spectre is nog geen oplossing gevonden en de verwachting is dus dat dit lek nog lange tijd voor problemen zal zorgen. Van beide bugs is niet bekend of ze daadwerkelijk misbruikt zijn.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
1
Reacties
  1. Bewust een lek . Intel heeft wel meer van dat soort fratsen

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past