Persoon typt op laptop

Ernstig lek in PC Pitstop-software

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 34 seconden

Het gebruik van PC Pitstop-software is niet veilig. Beveiligingsbedrijf Malwarebytes adviseert internetgebruikers de software te verwijderen, omdat de programma’s een ernstig lek hebben. Het gaat daarbij om alle software van PC Pitstop, zoals PC Magnum, Optimize, Driver Alert, PC Matic en Disk MD.

PC Pitstop-software is potentieel ongewenst

PC Pitstop geeft de programma’s uit om computerproblemen bij gebruikers te verhelpen en om prestaties te optimaliseren. Malwarebytes zegt echter dat de programma’s van PC Pitstop potentieel ongewenste software zijn en waarschuwt daarom de gebruikers van deze programma’s. Aanleiding voor deze waarschuwing is het gedrag van de software. Eén van de programma’s geeft aan dat het de Windows Registar kan opschonen en optimaliseren. Dat klinkt mooi. Microsoft zelf zegt echter dat dit niet noodzakelijk is en raadt de handeling juist af. Het is dus opvallend dat PC Pitstop dit aanbiedt. Door de software met die functionaliteit aan te prijzen, wordt deze door Malwarebytes als potentieel ongewenst beschouwd.

Geen gratis testversie

Volgens de PC Pitstop-software zijn tijdelijke bestanden en cookies op je computer een probleem. Ook deze stelling zorgt er voor dat Malwarebytes de software als potentieel ongewenst aanmerkt. De werking van de PC Pitstop-software kan niet gratis getest worden. Om er van te kunnen profiteren moet de gebruiker eerst een volledige versie aanschaffen. Deze kost 150 dollar. Ook deze hoge prijs, zonder gratis testversie maken de software verdacht.

Beveiligingsrisico voor gebruikers

Bij het gebruik van PC Pitstop-programma’s wordt essentiële software ook zonder pardon verwijderd. Zonder dat de gebruiker het doorheeft verdwijnen bijvoorbeeld de updatetools van Google Chrome en Java. Gebruikers lopen daardoor groot risico. De updates zijn nodig om software up-to-date te houden. Zonder recente versie van de software ontstaat er een beveiligingsrisico voor de gebruiker.

Het advies van Malwarebytes is duidelijk: Stop met het gebruik van PC Pitstop-software en verwijder deze van het systeem tot de kwetsbaarheden zijn opgelost.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past