Instagram app open op smartphone

Lek in Instagram groter dan gedacht

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Instagram meldt dat het lek van vorige week groter is dan werd gedacht. Door een bug in de API konden e-mailadressen en telefoonnummers gestolen worden. Wachtwoorden zijn niet in gevaar. Instagram dacht in eerste instantie dat alleen de groep geverifieerde gebruikers getroffen was, maar nu blijkt het om een veel groter aantal accounts te gaan. Of alle accounts kwetsbaar waren is niet duidelijk.

Zes miljoen

Instagram heeft meer dan 700 miljoen actieve accounts. Daarvan zouden er zes miljoen gehackt zijn volgens de hackers. De bug is inmiddels verholpen. Via zijn blog spreekt Instagram nu alle gebruikers aan, waar het bericht eerst alleen naar accounts met een blauw vinkje ging. Gebruikers wordt gevraagd om oplettend te zijn en om zo nodig problemen te rapporteren.

Database met gegevens

De hackers hebben een website gemaakt met een database van de gestolen gegevens. Eerst kan gezocht worden of de gegevens van een bepaald account in de database staan. Als dat zo is kan tegen betaling van tien dollar de gegevens van dat account ingezien worden. De hackers stuurden ook een lijst van 1000 kwetsbare accounts naar The Daily Beast, een nieuwswebsite. De database zou veel gegevens van bekende Instagramgebruikers bevatten, zoals sporters en politici. Ook beroemdheden, zoals Selena Gomez, werden getroffen door het lek. Op haar account werden ongewenst naaktfoto’s van Justin Bieber geplaatst.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past