Internetkabels

LeakedSource (aanbieder gekraakte wachtwoordendatabases) is offline

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 37 seconden

LeakedSource is offline. De controversiële website bood gegevens van gelekte databases te koop aan. Volgens een gebruiker op het forum is dit het gevolg van een politieactie tegen de website. De website komt waarschijnlijk niet meer terug.

Ook op Pastebin is een bericht te lezen waarin gebruiker ‘LTD’ melding maakt over een inval bij LeakedSource. Volgens hem zijn daarbij alle ssd’s in beslag genomen en zullen alle servers worden onderzocht. De eigenaar van de website zou niet zijn opgepakt.

Drie miljard gelekte wachtwoorden

LeakedSource is ongeveer 15 maanden in de lucht geweest. In die periode verschafte de website toegang tot meer dan drie miljard wachtwoorden. Gebruikers van de website konden gratis opzoeken of hun gegevens voorkwamen in databases die gelekt waren. Volgens Ars Technica werden de gelekte databases door LeakedSource zelf gekraakt. Daardoor kon men bijvoorbeeld bestaande accounts binnendringen als deze voor beveiliging hetzelfde wachtwoord hadden als het wachtwoord in een gekraakte database.Niet voor niets raad men aan om voor iedere website een ander wachtwoord te gebruiken.

Eigenaren LeakedSource onbekend

Het is onbekend wie er achter LeakedSource zitten en ook de identiteit van forumgebruiker ‘LTD’ is niet bekend. In december schreef Wired een uitgebreid artikel over de dienst die de website aanbood. Zij schrijven daarin dat sommige personen achter de website nog op school zitten.

Ethisch omgang met persoonlijke gegevens

Een minder controversiële website met een soortgelijke dienst is de website ‘Havelbeenpwned’ van beveiligingsonderzoeker Troy Hunt. Deze website biedt geen toegang tot gehackte gegevens. Het is wel mogelijk te controleren of jouw gegevens voor komen in een gehackte database, zoals de database van Adobe, MySpace, LinkedIn en Dropbox. Over het verdwijnen van LeakedSource schrijft Hunt in een blogpost dat er ‘nooit twijfel heeft bestaan dat de site voor destructieve doeleinden werd gebruikt’. Volgens hem is dit een kans voor degene achter de website om opnieuw na te denken over hoe je op ethische wijze met persoonlijke gegevens om zou moeten gaan.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past