Man werkt op laptop

Lavabit (versleutelde e-maildienst) start opnieuw

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 21 seconden

De versleutelde e-maildienst Lavabit gaat opnieuw van start. De e-maildienst werd eerder onder andere door klokkenluider Edward Snowden gebruikt. In 2013 sloot Lavabit echter haar deuren. En daar had Ladar Levison, oprichter van Lavabit, een goede reden voor: “In augustus 2013 moest ik een lastige beslissing maken: de rechten van het Amerikaanse volk en mijn wereldwijde klanten schenden of de deuren sluiten. Ik koos voor vrijheid”.

Lavabit beveiliging verbeterd

Voor Levison was het nu, ruim 3 jaar later, het juiste moment om opnieuw met de e-maildienst van start te gaan. Voor deze nieuwe start is de Lavabit beveiliging aangescherpt. Dit is onder andere gedaan door gebruik te maken van Dark Internet Mail Environment (DIME). Het DIME e-mailprotocol zorgt er voor dat e-mailberichten automatisch zijn versleuteld tussen afzender en ontvanger. Hierdoor blijft de vertrouwelijkheid van berichten bewaard. Daarnaast kunnen afzenders worden geverifieerd en lekt er een minimale hoeveelheid metadata. Het DIME e-mail-protocol is ontwikkeld door Levison en Phil Zimmermann. Zimmerman is de man achter PGP.

Oude en nieuwe gebruikers

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe DIME-standaard, moeten voormalige Lavabit gebruikers het wachtwoord van hun account(s) aanpassen. Voor wie dit niet doet, zal het account via een ‘Trustful’ mode toegankelijk zijn. Helaas is Levison niet duidelijk over wat deze mode precies inhoudt. Uiteraard is Lavabit ook beschikbaar voor nieuwe gebruikers. Zij kunnen zich nu via de website aanmelden. Een standaardabonnement kost 30 dollar per jaar. Nieuwe gebruikers die zich snel inschrijven, krijgen 50% korting.

Momenteel word nog hard gewerkt aan het uitrollen van de mailserver, wat volgens Levison bijna klaar is. Wanneer gebruikers precies weer gebruik kunnen maken van de e-maildienst is nog niet bekend gemaakt.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past