Klokkenluider: Facebook droeg bij aan bestorming Capitool

Aanhangers van Trump bestormen het Capitool in Washington

Facebook heeft bijgedragen aan de bestorming van het Capitool in Washington begin dit jaar door aanhangers van voormalig president Trump. Het sociale medium schakelde een aantal noodmaatregelen uit, waardoor het platform kon worden gebruikt om de Capitoolbestorming te organiseren.

Zo beweert klokkenluider Frances Haugen, voormalig productmanager bij Facebook. Facebook zou bepaalde veiligheidsmaatregelen niet hebben toegepast, zodat gebruikers vaker op het platform kwamen en er meer advertenties werden verkocht. Ook paste het bedrijf een algoritme uit winstoverwegingen niet aan, aldus Haugen in het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes.

Winst boven veiligheid

Facebook schakelde een aantal beveiligingsmaatregelen die de verspreiding van desinformatie moesten tegengaan te vroeg uit tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar november. Ook zorgde een verandering van het algoritme in 2018 ervoor dat gebruikers meer verdeeld raakten. Facebook paste dit vervolgens niet aan, omdat het algoritme er ook voor zorgde dat gebruikers vaker naar het platform terugkwamen. Hierdoor krijgt het medium meer advertentie-inkomsten.

Met deze acties verkiest het sociale medium “keer op keer” winst boven veiligheid, volgens Haugen. De 37-jarige datawetenschapper beweert dat Facebook de noodmaatregelen uitschakelde omdat deze de groei van het platform beperkten. Haugen zegt keer op keer belangenconflicten te hebben gezien “tussen wat goed was voor het publiek en wat goed was voor Facebook.” “Facebook koos steeds voor het eigen belang, zoals het verdienen van meer geld”, aldus Haugen.

Andere techbedrijven

Haugen werkte ongeveer twee jaar als productmanager bij het team dat politieke desinformatie moest tegengaan. Daarvoor was ze in vergelijkbare functies werkzaam bij andere techbedrijven, zoals Google, Pinterest en Yelp. Bij deze bedrijven zegt Haugen veel van de problemen ook te hebben waargenomen, maar in vele mindere mate dan bij Facebook. Daar was het “substantieel erger” dan alles wat ze eerder had gezien.

Bij haar vertrek nam Haugen tienduizenden pagina’s aan internet onderzoek mee over de impact van Facebooks producten op mensen en democratieën.

Reactie Facebook

Voorafgaand aan het televisieoptreden van Haugen reageerde Nick Clegg, toplobbyist bij Facebook, al op de uitspraken. In een interview met CNN noemde hij de beweringen van Haugen “belachelijk”. Ook benadrukte hij dat Facebook vorig jaar miljarden nepaccounts verwijderde.

Volgens Clegg is een sociaal medium niet in staat de bestaande polarisatie tussen bevolkingsgroepen te vergroten. De verantwoordelijkheid voor de Capitoolbestorming op 6 januari lag volgens hem “duidelijk bij mensen die aanzetten tot geweld en dat nog verder aanmoedigden, inclusief toenmalig president Trump”, aldus Clegg bij CNN.

Frances Haugen getuigt morgen voor een commissie van de Senaat over een onderzoek van Facebook zelf naar de effecten van Instagram op de mentale gezondheid van jongeren.

Vervolging daders Capitoolbestorming

De bestorming van het Capitool in Washington begin dit jaar maakte een diepe indruk op de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Na afloop zetten Amerikaanse handhavingsinstanties alles op alles om de daders te vervolgen. Zo gebruikten ze onder andere een omstreden gezichtsherkenningstechnologie.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen