Facebook logo op smartphone

Klachten over verplichte malware-scan van Facebook

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 6 seconden

Het internet staat vol met klachten van mensen die niet meer konden inloggen op hun Facebookaccount, totdat ze een malware-scan van Facebook uit zouden voeren op hun computer. Wanneer Facebook vermoedt dat een computer met malware geïnfecteerd is, krijgen gebruikers een scherm te zien waar ze een scanner kunnen downloaden. Zolang ze die niet uitvoeren kunnen ze niet inloggen bij Facebook. In eerste instantie was de scan vrijwillig, maar inmiddels is het verplicht.

Onvrede

Er gaan verschillende dingen mis met deze scanners. Ten eerste kregen Mac-gebruikers vaak een download voor Windows aangeboden, waardoor ze de scanner helemaal niet konden installeren. Facebook erkent dat gebruikers de verkeerde download aangeboden kregen. Volgens het bedrijf kwam dat door de malware die de computer kan ‘spoofen’, maar op fora, Reddit en Twitter zijn talloze van deze klachten te vinden.

Daarnaast leek de malware-melding niet gebonden aan een computer, maar aan specifieke accounts in combinatie met een bepaalde browser. Als de gebruiker op een andere computer op het betreffende account probeerde in te loggen, verscheen de melding ook. Maar als op dezelfde computer een poging tot inloggen bij een ander account gedaan werd of bij hetzelfde account in een andere browser, lukte dat gewoon. Facebook verklaart hierover dat er niet alleen naar de computer gekeken werd, maar ook of het account zich verdacht gedroeg.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past