Man met handboeien om

Kim Dotcom wil schadeclaim voor arrestatie in 2012

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 4 seconden

In 2012 werd de Duitse ondernemer Kim Dotcom gearresteerd, omdat hij werd beschuldigd van het verspreiden van illegale kopieën van muziek en films. De arrestatie vond plaats in het landhuis van Kim Dotcom in Nieuw-Zeeland. Vanaf het begin vond hij de aanhouding, waardoor zijn dienst Megaupload stopte, onterecht en kondigde hij op Twitter aan dat hij de overheid van Nieuw-Zeeland aan zou klagen. Nu meldt TorrentFreak dat hij daadwerkelijk een aanklacht ingediend heeft. Hij eist een grote schadevergoeding van de Nieuw-Zeelandse overheid.

Aanklacht

Samen met drie anderen wordt Kim Dotcom ervan verdacht miljoenen te hebben verdiend door het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal via zijn website Megaupload. Volgens zijn advocatenteam was het arrestatiebevel niet geldig, maar verloor hij naar aanleiding daarvan wel zijn bedrijf dat miljarden waard was en een winst van 45 miljoen dollar per jaar vergaarde. Volgens Kim Dotcom is het verspreiden van illegale software en video’s geen overtreding in Nieuw-Zeeland en zou de arrestatie daarom onterecht zijn geweest.

Compensatie

Kim Dotcom eist van de overheid van Nieuw-Zeeland een vergoeding voor misgelopen inkomsten en een compensatie voor juridische kosten en reputatieschade. Welk bedrag hij precies vraagt is niet bekend. De premier van Nieuw-Zeeland verbaast zich niet over de aanklacht. Volgens haar loopt de zaak al jaren en komt de aanklacht niet als een verrassing.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past