Persoon doet stem in stembus

Kiesraad bevestigt referendumuitslag: Meerderheid van kiezers stemt tegen de sleepwet

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 53 seconden

De Kiesraad heeft vandaag de officiële uitslag van het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten bekend gemaakt. Met maar liefst 49,44 procent van de stemmen heeft het ‘nee’-kamp de stemming gewonnen. Aan de andere kant stemde 46,53 procent van de kiezers voor de nieuwe wetgeving. De overige stemmen waren blanco.

In totaal werden 3.317.496 tegenstemmen geteld en 3.122.628 vóórstemmen. 270.288 kiezers stemden blanco. Hiermee is de definitieve uitslag van het referendum bekend.

Uitslag werd reeds verwacht

De individuele stembureaus hadden reeds hun uitslagen doorgegeven aan persbureau ANP, waardoor eigenlijk al vaststond dat het ‘tegen kamp’ gewonnen had. Aangezien het een raadgevend referendum betreft, is het kabinet wél verplicht opnieuw te kijken naar de invoering van de nieuwe wet, maar zijn er geen harde verplichtingen om daadwerkelijk veranderingen door te voeren. Enkele vertegenwoordigers van het kabinet hebben de afgelopen maanden reeds aangegeven de uitslag van het referendum te negeren; de sleepwet komt sowieso volgens hen.

Het kabinet zal bij de eerstvolgende ministerraad bekijken of er nog wijzigingen worden doorgevoerd voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past