Nederlandse snelweg

Kentekengegevens van miljoenen Nederlanders te koop via Telegram

Laatst bijgewerkt: 23 juli 2019
Leestijd: 1 minuut, 51 seconden

Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat persoonsgegevens uit de database van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) worden aangeboden via de app Telegram. De RDW is verantwoordelijk voor het beheren van 11,5 miljoen Nederlandse kentekens. Binnen hun systeem zijn deze kentekens gekoppeld aan de namen en adressen van bedrijven en personen. Uit het onderzoek blijkt dat criminelen toegang tot deze database hebben gevonden. Via de app Telegram wordt het natrekken van informatie aan de hand van een kenteken aangeboden.

Handel via Telegram

De handel zou plaatsvinden via de chat-app Telegram. Deze app is een alternatief voor WhatsApp die onder andere gebruikt wordt om illegale drugs te verhandelen. Via de app vragen criminelen 50 tot 150 euro voor het natrekken van een naam en adres. RTL Nieuws vroeg via deze weg enkele malen de NAW-gegevens van kentekens aan. Steeds kregen zij de juiste informatie binnen enkele minuten binnen, waaronder zelfs een paar mobiele telefoonnummers. Dit is een grote inbreuk in de privacy van auto-eigenaren.

Wie kan er bij het kentekenregister?

In principe kan iedereen informatie opvragen uit het kentekenregister. Zo kun je met het kenteken informatie als het merk van de auto, de vervaldatum van de apk, en het bouwjaar opvragen. Gevoelige persoonsgegevens zoals naam, adres, en soms telefoonnummer kunnen worden ingezien door overheidsdiensten als de Belastingdienst of gemeentes. Ook verzekeraars, advocaten en deurwaarders kunnen toegang krijgen tot deze persoonsgegevens. Deze laatste groep wordt wel steekproefsgewijs gecontroleerd door de RDW.

Binnen de RDW wordt gecontroleerd welke medewerker welk kenteken natrekt. Deze methode van logging zou ervoor moeten zorgen dat de daders kunnen worden achterhaald. De andere organisaties die toegang hebben tot het register moeten zelf voor een soortgelijke controle zorgen, de verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet bij het RDW.

Het is nog onbekend waar de corrupte medewerkers werken die de informatie doorverkopen. Het RDW zegt hier nog onderzoek naar te doen.

Bekende handel

Het is al eerder voorgekomen dat persoonsgegevens via het kentekenregister werden achterhaald en verkocht. Zo kwam recent in de zaak rond Ridouan Taghi naar voren dat een familielid van kroongetuige Nabil B. voor het criminele netwerk NAW-gegevens natrok. Dit is een tastbaar voorbeeld van het gevaar van deze handel. Criminelen kunnen via deze weg persoonsgegevens natrekken waar zij normaal geen toegang toe zouden hebben gehad.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen