Kaspersky lab bord

Kaspersky haalt uit naar Microsoft en Windows 10

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 38 seconden

Virusbestrijder Eugene Kaspersky is alles behalve enthousiast over Microsofts’ nieuwste besturingssysteem Windows 10. Hij haalt daarom opnieuw uit naar Microsoft door openbaar te stellen dat met Windows 10 de keuze, de vrijheid en de privacy van gebruikers is afgenomen. Volgens Kaspersky misbruikt Microsoft daarmee zijn monopoliepositie.

Kaspersky’s onvrede over Windows 10 begint met het feit dat dat het besturingssysteem graag je hele leven lijkt te willen bepalen: “Waar ik echt niet van houd in deze Windows-versies is dat mijn computer, waarvoor ik heb betaald, mij vertelt hoe ik moet leven, wat ik moet kopen, waar ik naar toe moet gaan, waar ik naar moet luisteren, wat ik moet kijken, wat ik moet lezen en ga maar door.” Erger nog is het dat er allerlei informatie vanaf de computer wordt doorgestuurd. “Ik wil mijn data controleren, zelfs als het geanonimiseerd is. En ik wil de vrijheid behouden om mijn computer op mijn manier te gebruiken, hoe onlogisch het soms ook lijkt”, aldus Kaspersky.

Windows 10 weet alles

Volgens de virusbestrijder weet Windows 10 alles van zijn gebruikers. Vooral wanneer je kiest voor een express installatie ontvangen Microsoft en diverse derde partijen een grote hoeveelheid data over je activiteiten. Een gemiddelde Windows gebruikers heeft hiervan echter geen idee of krijgt het niet voor elkaar dit uit te schakelen. Iets wat tot grote ergernis van Kaspersky ook niet volledig mogelijk is.

In de huidige tijd is het logisch dat Microsoft in de verleiding is gekomen om een eigen browser, een spelplatform en een beveiligingsoplossing te lanceren. Data over het gedrag en de voorkeuren van gebruikers zijn goud waard omdat zij voor de meeste consumentenbedrijven de fundamentele basis vormen. Voor Kaspersky is daarmee echter het einde zoek. “Windows 7 is de laatste versie van Windows waar gebruikers nog een keuze en controle hebben over wat er met hun gegevens gebeurt.” Om zijn  privacy te beschermen zal Kaspersky dus geen nieuwer besturingssysteem installeren. Wat Kaspersky gaat doen nadat Microsoft in 2020 stopt met de ondersteuning van Windows 7 is nog onduidelijk.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past