Kadaster kantoor

Ernstige beveiligingslekken bij Kadaster

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 22 seconden

Het afgelopen jaar is het Kadaster getroffen door een groot aantal beveiligingslekken.  Deze lekken brengen een groot risico met zich mee. Kans bestaat dat onbevoegden toegang hebben tot het Kadaster en daar informatie kunnen aanpassen. Het gaat dan om registraties op het gebied van onroerendgoedbezit, hypothecaire onderpanden en beslagen.

Risico op manipulatie van gegevens

Interne stukken vol informatie over de beveiligingslekken kwamen in handen van het Financieele Dagblad. Inmiddels is de authenticiteit van de documenten bevestigd door een woordvoerder van het Kadaster. De documenten maken duidelijk dat het voor onbevoegden mogelijk was om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot de computersystemen van het Kadaster. Eenmaal binnen hadden aanvallers de mogelijkheid om registraties van onroerendgoedbezit, hypothecaire onderpanden en beslagen te manipuleren.

ICT-afdeling in gebreke

Omdat het Kadaster centraal staat op de onroerendgoedmarkt, brachten de beveiligingslekken grote risico’s met zich mee. De ICT-directe van het Kadaster zou daarom al in december 2014 hebben gewaarschuwd dat het gebrek aan onderhoud problemen kon opleveren. Mogelijk voldoet de ICT-afdeling niet aan nieuwe wetgeving, omdat men geen gehoor heeft gegeven aan de internationale norm voor informatiebeveiliging.

Elfduizend aanvallen en achttien lekken

In het vierde kwartaal van 2015 bleek dat er inderdaad beveiligingsproblemen waren opgetreden. Ondanks dat men hiervan op de hoogte was, werd het Kadaster in 2016 toch nog door gemiddeld elfduizend aanvallen per maand getroffen. Dit was het gevolg van tenminste 18 ontdekte datalekken. Volgens een woordvoerder is er niemand in geslaagd om daadwerkelijk in te breken op de systemen van de organisatie. Toch zijn er vijf daadwerkelijke lekken geweest. Twee daarvan waren dusdanig groot dat deze bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn gemeld. Het melden van datalekken bij de AP is voor instanties verplicht.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past