Home - Nieuws (VPN en privacy) - Kabinet wil veiligheid bevorderen met Big Data

Kabinet wil veiligheid bevorderen met Big Data

big dataHet kabinet ziet veel mogelijkheden voor het gebruik van big data. Vooral op het gebied van veiligheid zouden zij dit daarom in willen zetten om betere resultaten te behalen.

Gebruik Big Data biedt mogeljkheden

Naar aanleiding van het WRR-rapport ‘Big Data in een vrije en veilige samenleving’ bekeek het kabinet de mogelijkheden om de data in te zetten. WRR concludeerde op basis van hun rapport eerder dit jaar al dat big data veel kansen biedt. Het zou gebruikt kunnen worden voor opsporing en surveillance. Fraudebestrijding, de Belastingdienst en talloze andere organisaties zouden baat kunnen hebben bij het verzamelen en analyseren van data.

Ook het kabinet ziet mogelijkheden:

  • Politie en justitie kunnen preventief optreden
  • Tijd en plaats van verhoogd risico op misdaad kan worden voorspeld
  • Toekomstige daders en slachtoffers kunnen worden geïdentificeerd
  • Inzichtelijk maken van de werkwijze van criminelen
  • Online criminaliteit bestrijden

Wet- regelgeving aanpassen

Om goed gebruik te kunnen maken van Big Data moet wettelijk gezien nog wel wat geregeld worden. Er wordt daarom nu eerst gekeken of de wet voldoende waarborgen bevat om privacy te beschermen. De huidige regels voor gegevensbescherming moeten worden uitgebreid. Momenteel zijn die regels vooral gericht op het verzamelen en delen van informatie. Het kabinet neemt aanbevelingen van de WRR voor transparantie en toelaatbare foutmarges mee. Ook wil ze de invloed van data-analyse bespreken met organisaties die opkomen voor de privacy van burgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *