Slot met sleutels op laptop

Kabinet wil veiligheid bevorderen met Big Data

Laatst bijgewerkt: 9 mei 2020
Leestijd: 1 minuut, 7 seconden

Het kabinet ziet veel mogelijkheden voor het gebruik van big data. Vooral op het gebied van veiligheid zouden zij dit daarom in willen zetten om betere resultaten te behalen. Naar aanleiding van het WRR-rapport ‘Big Data in een vrije en veilige samenleving’ bekeek het kabinet de mogelijkheden om de data in te zetten. WRR concludeerde op basis van hun rapport eerder dit jaar al dat big data veel kansen biedt. Het zou gebruikt kunnen worden voor opsporing en surveillance. Fraudebestrijding, de Belastingdienst en talloze andere organisaties zouden baat kunnen hebben bij het verzamelen en analyseren van data.

Ook het kabinet ziet mogelijkheden:

  • Politie en justitie kunnen preventief optreden
  • Tijd en plaats van verhoogd risico op misdaad kan worden voorspeld
  • Toekomstige daders en slachtoffers kunnen worden geïdentificeerd
  • Inzichtelijk maken van de werkwijze van criminelen
  • Online criminaliteit bestrijden

Wet- regelgeving aanpassen

Om goed gebruik te kunnen maken van Big Data moet wettelijk gezien nog wel wat geregeld worden. Er wordt daarom nu eerst gekeken of de wet voldoende waarborgen bevat om privacy te beschermen. De huidige regels voor gegevensbescherming moeten worden uitgebreid. Momenteel zijn die regels vooral gericht op het verzamelen en delen van informatie. Het kabinet neemt aanbevelingen van de WRR voor transparantie en toelaatbare foutmarges mee. Ook wil ze de invloed van data-analyse bespreken met organisaties die opkomen voor de privacy van burgers.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen